Удължават срока за българския Лувър до 17 септември

Срокът за избор на проект за строежа на съвременния музеен център в кв. 500 на столицата се удължава до 17 септември, научи вчера „Класа“ от Министерството на културата. В изпълнение на заповед на министър Вежди Рашидов до 31 август журито с председател главния архитект на София Петър Диков трябваше да посочи най-добрия проект. Вчера част от експертите се събраха на заседание и решиха изборът да бъде отложен. Причините са обективни - летните отпуски и отсъствието на голяма част от членовете на журито. Арх. Георги Бакалов, шеф на Съюза на архитектите, например в момента е в чужбина и не може да си даде мнението. Освен това все още журито още не е готово с оценките за някои от проектите.
Според регламента на конкурса и съобразно Закона за обществените поръчки не се споменават имената на претендентите да строят българския Лувър. Знае се, че след обявяването на конкурса бяха представени 31 проекта. Двайсетина отпаднаха, останаха 10, от които на финалната права ще бъдат избрани един победител и двама подгласници. Сред водещите архитекти в столицата плъзна слухът, че проектът на арх. Владислав Николов (син на арх. Никола Николов, който през 70-те години е проектирал Националната галерия за чуждестранно изкуство) е отпаднал от състезанието. Сред челната десетка е проектът на арх. Стефан Добрев, твореца, който преди няколко години категорично спечели конкурса за преустройство на Националната художествена академия, която се намира в съседство с територията, на която ще бъде оформен съвременният музеен комплекс.
Нито от Съюза на архитектите, нито от Министерството на културата обаче пожелаха да коментират слуховете за представянето на кандидатите преди финалното оценяване на проектите. Още при обявяването на конкурса министър Вежди Рашидов обяви, че подборът ще бъде извършен при пълна прозрачност. Между Министерството на културата и Съюза на архитектите бе постигната съгласуваност за критериите, по които да бъдат оценявани проектите. Цялата документация на конкурса се съхранява стриктно в Министерството на културата и се предоставя ексклузивно на членовете на журито.
Ето и имената на специалистите, които са включени в журито на конкурса за проектиране на съвременен музеен център в кв. 500.


Кои определят победителя?

Главният архитект на София Петър Диков; инж. Пано Панов - директор на дирекция в МК; инж. Цветанка Чекова - главен експерт от МК; Кремена Кьосева - главен юрисконсулт в МК; Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство; Слава Иванова - директор на Националната художествена галерия; арх. Александър Божков - гл. експерт в дирекция в СО; арх. Георги Гужгулов - гл. експерт в СО; арх. Георги Бакалов - председател на САБ; арх. Евлоги Цветков - член на УС на САБ; арх. Любомир Пеловски от УС на САБ; Бойко Митов - зам.-председател на Съюза на българските художници; Христо Харалампиев - член на СБХ; проф. Тодор Бараков - преподавател в УАСГ; проф. Греди Асса - изп. директор на фонд „13 века България“; Николай Янакиев - член на СБХ; инж. Маргарита Симеонова – експерт.

Станете почитател на Класа