Филмовата академия на крака пред творчеството на Франсис Форд Копола

Режисьорът на „Кръстникът“ - Франсис Форд Копола, ще получи „Оскар“ за цялостен принос в изкуството, реши журито на академията. Така 71-годишната легенда ще притежава шеста статуетка. Предишните са му присъдени, освен заради създадената култова лента в три части, разказваща историята на италианско-американската мафиотска фамилия Корлеоне, така и за постиженията, които го наредиха сред класиците - „Апокалипсис сега“, „Дракула“, „Джак“ и т.н.
Филмовата академия оповести още, че почетни награди ще бъдат присъдени и на френския режисьор Жан-Люк Годар, актьора Илай Уолак и филмовия историк Кевин Браунлоу.
„Оскар“-ите ще бъдат връчени на церемонията през ноември в Лос Анджелис.
Американската академия за кинематография и наука оповести, че на Копола ще бъде присъдена и традиционна награда на името на Ървинг Талберг, която се равнява по ранг и значение на специален „Оскар“ заради неговата креативност като продуцент и изключително високото качество на неговите филми.
Благодарение на своето филмово студио - Zoetrope studio, което световноизвестният режисьор и сценарист създава през 1969 г., Копола успява да създаде повече от 30 филма, в това число и The Black Stallion, The Outsiders. Заради работата си по филма Lost in Translation дъщерята на Франсис - София, бе номинирана и спечели „Оскар“ за най-добра режисура.
Другият носител на тазгодишната награда - френският кинематографист, кинодеец и критик - 79-годишният Жан-Люк Годар, е една от ключовите фигури във френското направление „Нова вълна“, започва да пише за кино и да впечатлява зрителите и кинематографистите със своите сюжети, които карат публиката да се задъхва.
Характерният американски актьор Уолак, който е на завидната възраст от 94 години се появява във „Великолепната седморка“, „Златото на Макена“, „Добрият, лошият и злият“, „Кръстникът“. Той все още се снима във филми. Участвал е във Втората световна война и започва кариерата си на Бродуей пред 1945 г. През 1951-ва печели наградата „Тони“.
„Всеки един от отличените с тази награда е докоснал по свой начин голяма част от аудиторията и е оказал влияние върху киноиндустрията чрез творчеството си", сподели президентът на академията Том Шерак. „Ще бъде чест да отпразнуваме подобаващо техните забележителни постижения в тази сфера".

Станете почитател на Класа