Бойко Борисов: Ще има пари за културните дейци!

“Пенсии за заслужилите ни културни дейци ще има“. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов малко преди демонстрационния си мач с Борис Бекер. „Шансовете са им, че ние сме дошли на власт. Те сами си казаха – 20 правителства са минали и са ги излъгали“, коментира премиерът. Борисов увери, че е провел разговор с министъра на културата Вежди Рашидов да бъдат обмислени варианти за изплащане на пенсии на звездите на българската естрада. Очакването е, че развръзката по казуса предстои днес.
В събота Борисов разпореди социалният министър Тотю Младенов и министърът на културата Вежди Рашидов да го запознаят със ситуацията около изгорелия архив на концертна дирекция, за който пръв алармира вестник “24 часа”.
Ако не се намери дублиращият архив, творците остават без документи, потвърждаващи годините на техния труд. Затова правителството започва да търси вариант за отпускането на персонални пенсии. Експертна група от юристи се очаква да подготви и проектозакон. Според Борислав Грънчаров за хонорарите, плащани от концертните бюра, са издавани хонорарни листове. След закриването на поделенията на концертна дирекция из страната архивът е изхвърлен, без да бъде централизирано събрана информацията на едно място. Съществуват и други версии, между които и умишлено унищожаване на документите. Грънчаров пояснява, че в хонорарните суми в листовете е бил включен данък обществено осигуряване, а върху всяка сума са удържани пари.
Според Йордан Караджов, най-засегнати са “Сигнал” и “Щурците”.
Досега сред музикантите от така наречената естрада персонални пенсии получиха Лили Иванова и Йорданка Христова.
Министър Рашидов категорично обяви, че въпреки че 10 правителства преди това не са взели отношение по проблема, големите творци трябва да са сигурни в своите пенсии. По думите му, трябва да се мисли и за днешните млади и да се предотврати евентуална производна ситуация с тях след години.

Давали по два хонорарни листа

За „Класа“ Стефка Берова коментира, че след 47 години активна дейност на сцената, тя е получила пенсия от 46 лева на месец. Тя уточни, че същата пенсия е получил и покойният вече голям певец Емил Димитров. „Като артисти към концертна дирекция ние пътувахме из цяла България и изнасяхме по 100, до 160 концерта в годината. За един 8 март направихме 11 концерта. Нито съм ползвала майчински, нито едни ден отпуска съм си взела. Винаги ни даваха по два хонорарни листа - единият оставаше в дирекцията, другият се даваше на нас. На следващото участие пак получавахме същия хонорарен лист – и за нас, и за дирекцията. Така всъщност се е формирал архивът, който по-късно не знам как е изгорял“.
Панайот Панайотов поиска да бъде организиран дебат по проблема. „Ако всички седнем на една кръгла маса, за да обсъдим проблема, мисля, че ще намерим изход. Но около тая кръгла маса трябва да сме все добронамерени хора. Защото истината е, че едно поколение певци и инструменталисти останахме ощетени. Свидетели много – целият народ ни е слушал, пък и продължава да ни слуша, защото мнозина от нашето съсловие все още сме в добра форма.“ Панайот Панайотов продължава да пее, като на 10 септември той прави концерт в Созопол.
От своя страна Тодор Трайчев посочи, че в дует с Мариана Трайчева са правили около 3000 концерта на година, като сега творците очакват своето възмездяване за труда си. „Не може парите, които ние сме изкарали с толкова години труд, да отидат в джобовете на други хора, или да отидат за други нужди.“ По думите на Трайчев, пенсиите не могат да бъдат по-малки от 700-800 лева.

Станете почитател на Класа