Представяме БГ лентата "Фугата" на "Фреш филм фест"

Кинотворбата на младия режисьор Цветелин Йолов - “Фугата“, се представя на стартиралия вчера фестивал в чешката столица Прага - „Фреш филм фест“. Филмът „Фугата“ е реализиран със съдействието на Българския културен институт в Прага. Той е с две прожекции – вчера и в събота. Седмото издание на международния престижен форум за кинодебюти и студентски филми, който ще продължи до 29 август, е селектирало за участие над 150 продукции. В програмата на кинофестивала са предвидени множество арт събития и концерти, както и паралелна специална програма за филми, които са селектирани заради изключителни постижения.
През петте дни на своето провеждане фестивалът е призван да направи обширен и подробен портрет на съвременното световно младежко кино и да представи новите тенденции в мисленето и търсенията на новата генерация, която се влива в киногилдията.
Фестивалът е продължител на близо 30-годишната традиция на CILECT RIFE - Международния младежки фестивал в Карлови Вари. Заради тази традиция тук присъстват таланти от кинематографични висши училища от страни от цял свят. Главно поради финансови съображения тази година бе взето решение традиционното място за представяне на млади дебютанти в киното от цял свят да изостави фестивала в Карлови Вари и да се премести в Прага.
Постиженията на младите кинотворци ще бъдат оценявани от корифеи, сред които датският писател и режисьор Кристофър Бое – носител на „Златната камера“ за дебют в Кан, Даниел Малой, Марта Исова, Кристиан Суда.
1172 заглавия от 60 страни са участвали в предварителната селекция, като най-много са били филмите от Германия, Чехия и Израел. Финалистите са 34, които се състезават по регламент в пет категории, в които е и тази за дебют „Фреш дженерейшън“. В другата категория „Театър оптик“ ще бъдат селектирани анимационните и експерименталните филми. От тази година ще бъде присъждан приз и за нова чешка продукция, а традиционно с голям интерес се очаква и решението на публиката за най-добър филм. За голямата награда, отличаваща най-добрия сред игралните и документалните филми на най-младите автори, ще се конкурират 13 чуждестранни филма. На победителите в състезателната програма ще бъдат присъдени и парични награди на стойност около 2000 евро.

Станете почитател на Класа