Подготвяло се разграбване на картини от музеи и бивши ведомства

Иван Върбанов

Има подготовка за законово разграбване на бивши художествени галерии, които имат днес статут на музеи или са ексведомства. Това съобщи вчера Димитър Фицов - един от съсобствениците на
аукционната къща "Аполон и Меркурий". Въпреки настояването на „Класа“ Фицов не пожела да влезе в по-голяма конкретика. Според него имало пълна липса на публична информация за съдбата на художествените сбирки на редица институции, ведомства и организации, които са пласирани по схема в частни сбирки или са подменени с лоши копия и фоторепродукции. Сред цитираните са тези в Нови пазар, Чипровци, Балчик и дори сбирката на „Козлодуй“.

„В тези 20 години на преход голяма част от картините, които са били притежание на бивши обединения и институции, не е ясно къде са. Това дори да е законно, е неморално“, посочи Фицов. Според него не се прави разлика между понятията държател и собственик на картини. По повод акцията на МВР от края на май срещу него и съдружника му Игор Марковски за нерегламентирано притежание на творба на Никола Манев с наименование „Катедралата“ Димитър Фицов коментира, че картината е била публично показвана в известни сайтове, има информация за участието и на друг търг, а към момента на участието на проведения през май търг не е била публично издирвана от Интерпол или международни специализирани органи.

До момента нямало повдигнати обвинения за укриване на кражба на картини към аукционната къща. Фицов декларира пред журналистите, че нищо незаконно не е извършено, няма административно или друг вид нарушение. От МВР са удължили срока с още 4 месеца, в който картините ще бъдат задържани, успоредно с продължаващото разследване.

„Има тенденция за регулация на пазара и бизнеса с картини от страна на държавата“, констатира Фицов, който квалифицира тенденцията като „самоуправство“ и в противовес с изискването частната собственост да бъде регулирана. Вратичка за осъществяване на нерегламентирани практики в посока на неограничената разпродажба на произведения на изобразителното изкуство е липсата на точното дефиниране в законовите текстове на понятието „фонд“, смята той. Така сега действащото изискване автор да бъде представян с до 10 творби позволявало на директорите на регионални и общински музеи да продават части от колекциите. Фицов призова и да бъдат създадени надзорни или управителни съвети към музеите и галериите, които да съблюдават превантивно всяка стъпка в дейността на културните центрове.

Станете почитател на Класа