Политолoг обяви шокиращо, че партия "Величие"...

Политолoг обяви шокиращо, че партия "Величие"...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Огромна част от българския народ остават непредставени. Въпрос на време е ние да решим дали това ни удовлетворява като общество. Това заяви пред bTV политологът Христо Панчугов.

„Разговорът за това тепърва започва. Имаме проблем, той е очевиден. От една страна имаме изключително ниски нива на най-представителните институции в България, например парламента. От друга страна има все по-разширяваща се група от хора, които не намират своето представителство“, смята той.

Националните партии продължават да бъдат част от политическия живот, защото имат своя структура, посочи той. Според него, партиите трябва да се върнат към функциите си.

Панчугов заяви, че прогнозирането на влизането на партия „Величие“ в парламента е нещо, за което „трябва кристално кълбо“.

Според него инженерингът и опитите да обясни как това е естествен резултат от настроенията в обществото, са вредни.

„Имаме нужда да разберем причините в българското общество за подкрепата към този тип формации. Това трябва да бъде изчистено от емоции и да бъде опит за истински анализ“, заяви той.

Политологът д-р Ваня Нушева заяви от своя страна: „Начинът, по който се провежда предизборният процес, допълнително сваля доверието“.

По думите ѝ, начинът на провеждане на кампанията е оказал своето влияние – няма програми, послания, които да привлекат избирателите.

„Бяхме свидетели на едни практики, свързани с черен PR“, каза тя и добави: „Това не може да доведе нови избиратели пред урните".

„Това, което партиите не дадоха на избирателите, е разбирането за това какво позитивно предлагат за управлението на страната. В резултат виждаме допълнително отдръпване. Още един фактор – шести парламентарни избори.

"Много по-пъстра е картината. Не можем да кажем, че всички 70% (негласувалите – бел. ред.) са крайно недоволни от случващото се в страната", каза д-р Нушева. 

Д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право, коментира резултатите от изборите: „Изигра известна роля и предварителните оценки, които дадоха много сериозно предимство на ГЕРБ“.

„Там, където политиците са свършили своята политическа работа, и законът им е помогнал. Системата облагодетелства по-малките партии. Там, където партиите имат по-малка подкрепа, но все пак имат, получават бонус“, обясни той.

„Легитимността на правителството зависи от мнозинството в парламента. Отделен е въпросът доколко парламентът сам по себе си е легитимен с такъв нисък резултат. Да, избран е по правилата на Конституцията, на закона, легален е“, добави той.

Д-р Колев посочи, че с полагането на клетвата на новите депутати се слага край на 49-ото Народно събрание.

„Ако по някаква причина на успеят да положат клетва, което не виждам как ще стане, ще продължи 49-ото НС“, посочи той.

 

Станете почитател на Класа