Кирил Петков избра Бойко Рашков пред Настимир Ананиев за НС, Корнелия Нинова вкарва Калоян Методиев

Кирил Петков избра Бойко Рашков пред Настимир Ананиев за НС, Корнелия Нинова вкарва Калоян Методиев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2024
  • Share:

Кирил Петков е подал заявление, че ще влезе в Народното събрание от 23-ти МИР-София, а не от Перник, където също бе водач на листа, съобщи"24 часа".

С това решение един от лидерите на "Продължаваме промяната" избора да направи депутат втория в списъка в работническия град - бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Така зад борда остава Настимир Ананиев. Той е трети в 23-ти МИР-София, но освен за Кирил Петков, там оставя място само за Атанас Атанасов.

Спадналият повече от два пъти резултат на ПП-ДБ спрямо предишните парламентарни избориоставя извън Народното събрание още знакови лица, като Искрен Арабаджиев от ПП, както и Ивайло Мирчев, бившия правосъден министър Атанас Славов и Антоанета Цонева от ДБ.

В предаването на bTV "Лице в лице" Кирил Добрев обяви, че подалата оставка като председател на БСП Корнелия Нинова, която също като Кирил Петков водеше две листи, е избрала да стане депутат от Благоевград. Така от Народното събрание отпада втората там - Гергана Орманлиева, която има 1818 преференции. Вместо нея депутат става вторият след Нинова в 25 МИР Калоян Методиев, смятан за неин първи съветник и критикуван от вътрешната опозиция заради миналото си като лидер на младежкото СДС.

"Нинова избра бившия лидер на СДС Калоян Методиев да влезе в парламента, пред настояща лидерка на младежкото движение в БСП", каза Добрев.

Противно на борбите за място в НС, един от 13-те избрани представители на партия "Величие", се отказва от спечеленото място. Това е Кристиан Малинов Карабельов, излъчен от Смолян. Той е изпратил писмо с отказа си до ЦИК, а тя е приела искането му с мнозинство.

В Смолянско "Величие" спечели едва 903 гласа, а Карабельов - 278 преференции. След вота пред местни медии той призна, че не очаквал партията да вкара човек от района, но приел да е водач на листата, защото припознава идеите ѝ.

"Със съпругата ми имаме бизнес, средствата ни са достатъчни за семейството и не отивам в парламента за пари. Дори съпругата ми не е съгласна да се местим в София. Но съм благодарен, че ме подкрепи. Поел съм отговорност и ще я спазя", обяснява Карабельов пред"Бг вести Смолян".

Той се занимава се с продажба на електрически колела, а преди е бил управител на СПА хотел. Мястото на Карабельов ще заеме следващата в листата Лариса Борисова Савова.

Областният лидер на ДПС в Смолян Румен Пехливанов пък съобщи пред БТА, че избраният с преференции втори депутат от движението в родопския град - Николай Юруков, се отказа от Народното събрание. Той посочи, че в политическата сила има разбиране, когато някой е избран с преференции, да се откаже, което показва, че е солидарен с политиката на партията.

На изборите за народни представители Николай Юруков, който е заместник- кмет на община Девин, бе трети в листата на ДПС и получи 940 преференциални гласа, а вторият - Андрей Джандев - 492, а водачът Хайри Садъков - 781.

Станете почитател на Класа