Суверенът решава, а олигархията се гърчи

Суверенът решава, а олигархията се гърчи
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.06.2024
  • Share:

„България е република с парламентарно управление. Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет“.

Това пише в началото на действащата българска конституция. По-малко от седмица преди поредните извънредни парламентарни избори в страната (събрани 2 в 1 с евровота), можем само да препоръчаме на всички задкулисни кръгове в страната и техните политически проекции да хванат основния закон на държавата и бавно (ако е нужно и на глас) да си изчетат поне първите членове на Конституцията.

И да спрат с опитите си да заграбят народния вот и държавността – за пореден път.

Ако погледнете мейнстрийма (както олигархът Иво Прокопиев любовно нарича овладеният от самия него медиен свят у нас), ще видите, че навръх 1 юни група второразрядни олигархични труженици – в случая агентът на ДС Илиян Василев и собственикът на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, са били активирани.

Като поддържат огъня на започната негативна кампания от ПП-ДБ (пак проекти на Прокопиев) и като атакуват дългогодишния враг на олигарха и всичките му афери у нас – Делян Пеевски.

Лидерът на ДПС от десетилетия е силно мразен от лагера на кръга „Капитал“ заради категоричната си позиция да осветлява аферите на Прокопиев и затова се е превърнал в основна мишена на всички пешки от мейнстрийма и политическия ландшафт на олигарха.

И въпреки, че в последните 10 месеца управлението на държавата се крепеше именно на политическата далновидност на Пеевски и умението му да е медиатор в сложни политически конфигурации и да заема и отстоява категорично евроатлантическа ориентация на страната срещу руското влияние у нас, днес пионките на Прокопиев без свян загърбват времената, в които Христо Иванов пиеше „мазно кафе“ и седеше в скута на лидера на ДПС.

За да се завърнат към старата си плоча за лошия Пеевски.

Така Бабикян и Василев бяха включени в хора, който от няколко дни развява опорката, че Пеевски бил обявил, че едва ли не еднолично ще назначава премиери и министри в държавата. Безсмислено твърдение, защото всеки нормален човек може да отвори сайта на ДПС и да види там посланието на лидера на движението, което той отправи в Кърджали.

В него Пеевски напомня както на привържениците на партията, така и на всички останали политически субекти, че ДПС не е „партия втора ръка“ и че нейната сила е именно доверието на хората, които вече 3 десетилетия гласуват за правото да живеем в демократична и правова държава – незавладяна от олигарси.

Последното, разбира се, плаши до смърт олигарси като Прокопиев, които чрез различни схеми в последните 3 години държаха властта като заложник въпреки факта, че партийните проекти на олигархията реално не печелеха изборите. Сега обаче редица изследвания показват сериозния личен рейтинг, който печели Пеевски заради работата си като политически лидер и парламентарен шеф на ДПС.

И това допълнително кара Прокопиев и пионките му да нервничат. Така агентът от ДС, закърмен с руски идеи и доскорошен обслужващ персонал на банкера-беглец Цветан Василев – Илиян Василев се опита да призове за протести след изборите.

За който е забравил, ще припомним, че Цветан Василев, освен че вече десетилетие се крие от българското правосъдие в Белград, е един от ключовите играчи на Кремъл у нас, през когото е трябвало да минават сериозни потоци от средства. Така например с крадените от КТБ пари (в размер на 1 млрд. лева) преди няколко години Василев се подготвяше да обръща геополитическата ориентация на страната чрез т.нар „План България“.

Осуетеният от прокуратурата план включваше участието и двама видни руски представители – олигархът Константин Малофеев и генералът от КГБ Леонид Решетников. Заради заверата двамата се сдобиха и със забрани да влизат у нас. Нищо, малко преди това журналисти на Прокопиев се пробваха да изперат Малофеев като му ходиха на крака в Петербург, за да го интервюират.

На този фон е повече от интересен новият опит на персони като Василев, работещи отявлено в полза на Москва и нейните сенчести играчи у нас, да бунят общественото пространство в страната.

В хора се включва и друг от подопечните на Прокопиев професионални протестъри, осребрили политическите си позиции – Арман Бабикян, който също обяснява колко лош бил Пеевски. Пробвайки се да му лепи етикета „Магнитски“, нищо че преди няколко дни самият Христо Иванов призна, че хората на Прокопиев стоят зад доносите, на които се основават US санкциите.

На този фон, само седмица преди изборите пак напомняме на олигархията и нейните говорители на повикване, че България е правова република, в която решава суверенът. А хората (за жалост на Прокопиев) не са никак глупави и сами виждат кой какъв е. И ще го заявят много ясно именно на предстоящия вот. Но явно от сега се знае, че резулатите хич няма да се харесат на олигархичните кръгове у нас.

 

Станете почитател на Класа