Войната за "Лукойл" подпали "Пирогов"

Войната за "Лукойл" подпали "Пирогов"

В основата на непрекъснатите циркове и заплахи за оставки в управляващата коалиция през последните дни стои не какво да е, а актуалната тема за "Лукойл", споделиха пред Lupa.bg опозиционни депутати. Още преди компанията да обяви, че възнамерява да продаде активите си в България, и ПП-ДБ, и ГЕРБ започнали да кроят планове как да отмъкнат печелившия завод. 

 

 

За тази цел кръгове около сглобката спуснали директива да се вдига пушилка, докато опекат новата сделка. Така една от косвените жертви на тази титанична битка се оказал шефът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Той трябвало да падне курбан, за да е ясно на опонентите, че тази борба е безмилостно жестока. Същият знак бил в сила по отношение на здравния министър Христо Хинков, чиято оставка се иска от няколко дни. 

Родните управляващи обаче си правели сметки без кръчмар по отношение на "Лукойл", защото малко от тях били наясно какво всъщност представлява холдингът и как функционира.

„Самият Лукойл е нищо - той е просто един завод, част от многото. Той е парченце от големия пъзел и дори да го откраднат, няма как да пласират продукцията в Европа. А няма къде другаде – Турция си има нефт. На Русия и Иран ли ще продават?!”, поясни пред Lupa.bg експерт от икономическото ведомство.

Друга важна подробност, която не се тиражира в медийното пространство е, че "Лукойл" е холдинг, в който дяловете са разпределени между множество акционери, включително американски. На практика руското участие в компанията е не повече от 30%. Всички доставчици и дистрибутори също представляват част от холдинга - така че компанията напълно затваря кръга с всичко, което й е необходимо.

„Нашите циркаджии не могат да вземат "Лукойл", никой няма да ги допусне. Но те искат да се вклинят в схемата, за да лапат и те нещо”, коментираха енергетици. Всъщност новината около продажбата на "Лукойл" имала и друго тълкувание.

„Нищо чудно това да е вътрешна игра на "Лукойл" заради ембаргото и да става дума за фиктивна смяна на собствеността. Както правят германците – те пак купуват руски газ, но през Индия. През последната година Индия увеличи три пъти вноса си на петрол и газ и съответно – износа”, обясни наш човек в икономическото министерство.

Целият този пушек и дим, който се вдигал в медийното пространство пък бил, както винаги, за пред електората и за сметка на електората – за да ни натоварят с още повече пари.

Станете почитател на Класа