Неделчо Стойчев: Вътрешният министър е последната фигура, отговаряща за овладяването на безредици

Неделчо Стойчев: Вътрешният министър е последната фигура, отговаряща за овладяването на безредици

„Присъствието на психолозите, които консултират ръководителите по време на такива събития като протеста срещу ръководството на Футболния съюз в София, е отдавна утвърдена практика и смятам, че и в този случай психолозите, които са били ангажирани може би предварително за преценка на ситуацията и за начертаването на някаква стратегия, са си свършили работата.” Това заяви в предаването „Денят на живо” доц. Неделчо Стойчев, криминален психолог и бивш ректор на академията на МВР.

 

 

 

По думите му министърът на вътрешните работи е последната фигура, върху която трябва да се акцентира при овладяването безредици. Има много други нива в йерархията на МВР, които трябва да си свършат работата, категоричен е той. „От тази гледна точка аз смятам, че при събитията от 16-и ноември в крайна сметка полицията си свърши работата”, посочи още Стойчев.

„В практиката на министерството психолозите имат утвърдена позиция и те са важни както в предварителната подготовка на полицията, така и след това, тъй като психолозите, които се занимават с консултиране в Института на МВР имат много важна задача – да дадат възможност служителите, които са били под стрес и са имали негативни преживявания като сблъсък с такива тълпи, които се държат доста нелицеприятно с полицията и останалите граждани, те, по някакъв начин, да копират този стрес и това е една от задачите на психолозите”, коментира криминалният психолог.

Станете почитател на Класа