Радев категоричен за тракийските обезщетения

Надявам се премиерът да постави във Варна въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните дела на България,

подчерта президентът

 

 

 

 

Президентът Румен Радев показа, че е приел присърце каузата по издължаването на Турция към тракийските бежанци. В речта си на тържественото поклонение пред Паметника на Одринската епопея в София той подчерта, че въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийците не може да бъде премълчаван от никакви съображения. "Това е въпрос на справедливост и национално достойнство. Търсенето на решение на този казус не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практика на днешната международна политика и българското общество няма да допусне историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения", категоричен бе Радев.


В словото си президентът отбеляза, че чрез поставянето на въпроса донякъде страната може да изкупи дълга си пред нашите предци. "Изтреблението, преследването и разорението на тракийските българи е горчив урок, който не трябва да забравяме. Разрушенията и заграбени домове и прекършените съдби не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува. От семействата на бежанците израснаха нови поколения. Вие сте тук и продължавате да бъдете обединени в тракийските дружества, които пазят традициите и благородния завет - "Не забравяй, но не отмъщавай", заяви държавният глава.


"Скъпи сънародници, уважаеми тракийци, Паметникът на Одринската епопея ни напомня и днес, че българският войник изпълни с храброст и всеотдайност своя дълг към тракийци. Но войнската доблест и непреклонност не може да изкупи слабостта на политиците както на някогашните, така и на днешните. В този славен ден на Тракия мястото на всеки български държавник е тук сред вас", заяви държавният глава и допълни, че днес трябва да почетем жертвите и заедно да отстояваме правата на тракийските българи.


Радев коментира и срещата ЕС-Турция, която бе насрочена за снощи във Варна. "Очаквам България да не остава само в ролята на домакин и се надявам, че министър-председателят ще постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци", заяви той. Президентът изрази надежда турският президент Реджеп Ердоган да приеме предложението за лична среща между двамата на предстоящата среща на върха на НАТО през юли в Брюксел.


"В Деня на Тракия почитаме паметта на хиляди тракийски мъченици - на тези, които оставиха костите си по дългия път към България и на тези, които до края на дните си останаха с отворени очи към родните си огнища. Поклон пред паметта на българската армия, пред подвига на офицерите и войниците, които изтръгнаха с голи ръце телените заграждения на Одринската крепост и превзеха турските редути", коментира и Корнелия Нинова, която също се включи в честванията в София. Тя отбеляза, че не сме забравили събитията от историята, които са превърнали България в горда, независима и суверенна държава. "Точно днес, на Деня на Тракия, българските политици, трябва да докажем, че тя е такава и сега и като един да защитим националния интерес и правата на българските граждани", заяви лидерът на левицата.


На събитието присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, ген. (о.з.) Златан Стойков - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, общественици, родолюбци. Чествания на Деня на Тракия имаше в цялата страна.

 

 

 

 

Не сме забравили събитията от историята, които са превърнали България в горда, независима и суверенна, заяви Корнелия Нинова по повод 105 години от Одринската епопея

Станете почитател на Класа