Договориха се за преходния период след Брекзит

Великобритания и Европейският съюз постигнаха съгласие за преходния период след напускането на Обединеното кралство догодина, съобщи Мишел Барние, който е преговарящият от името на ЕС.

„Постигнахме споразумение за преходния период", каза Барние на пресконференция в Брюксел след преговори с британския му колега Дейвид Дейвис. „Преходният период ще бъде с ограничена продължителност", каза още Барние.

Преходният период ще започне на 29 март 2019 г. – денят на излизане от ЕС. По думите на Барние има съгласие и за правата на европейските граждани във Великобритания, както и за британските граждани в ЕС след брекзит.

Остават обаче някои спорни въпроси, включително границата със Северна Ирландия. Преходният период трябва да започне от 29 март 2019 г, когато Обединеното кралство излезе от ЕС, и да завърши в края на декември 2020 г, като целта му е да осигури плавно преминаване към бъдещите постоянни отношения между двете страни.

Барние посочи, че има постигнато споразумение за правата на трите милиона европейски граждани във Великобритания и на милион и 200-те хиляди британци в Съюза след Брекзит. Европейският преговарящ обаче уточни, че са необходими още разговори, за да се избегне твърда граница в Ирландия . Сега договорените условия по прехода трябва да бъдат одобрени и подписани от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.

Новата правна рамка бележи „решителна стъпка" в преговорите, но това не е краят на пътя, предупреди Мишел Барние.

Станете почитател на Класа