Израел напуска ЮНЕСКО

Израел обяви, че напуска организацията за образование, наука и култура към ООН, като реално това ще стане до края на 2018 г. Това означава, че много обекти на ЮНЕСКО в страната вече ще се съхраняват според политиката и възможностите на израелската държава, а не на световната организация, която ще изгуби от бюджета си и израелската вноска, а така или иначе не се внася от 2011г. насам.
В петък премиерът Бенямин Нетаняху е инструктирал Кармел Шама Хакоен - посланик към ЮНЕСКО, официално да връчи писмото на генералния директор Одри Азуле. Тя е с мароканско и френско гражданство.
Поводът е гласуването от Общото събрание на ООН в четвъртък на необвързваща резолюция, с която се призовават САЩ да оттеглят решението си да признаят Западен Ерусалим за столица на Израел. Причината е същата като тази, с която Вашингтон обяви преди няколко месеца, че до 2019 г. страната се оттегля от ЮНЕСКО заради системно антиизраелска позиция.
През октомври Нетаняху нареди само да се подготви подобен ход от Израел и това се коментираше като изчакване да се види дали нещо ще се промени. Това изчакване ще продължи и през цялата следващата година, тъй като писмото за напускане може да бъде оттеглено през това време. Посланик Хакоен вече запозна Азуле с вижданията на Израел как би трябвало да се реформира организацията.
През 2017 г. ЮНЕСКО обяви Хеброн - първата столица на юдейския цар Давид и мястото с Гробницата на еврейските патриарси за застрашен културен обект на Държавата Палестина, каквато не съществува. Миналата година организацията практически обяви, че Израел няма права над Ерусалим и описа Стария град и Храмовия хълм като мюсюлмански свети места. На Храмовия хълм е джамията Ал Акса - третото по святост място за мюсюлманите, и се наложи Израел да проведе усилена кампания той да не бъде описван само като Ал Харам ал Шариф, а и да се спомене Стената на плача - най-святото за юдеите място.

Станете почитател на Класа