Беата Шидло: "Северен поток-2" застрашава енергийната сигурност на Европа

Изграждането на газопровода "Северен поток-2" запстрашава енергийната сигурност на Европа, заяви полският премиер Беата Шидло в Брюксел, където се провежда срещата на върха на ЕС. "Продължаването на тази инвестиция заплашва не само енергийната независимост на цяла Централна и Източна Европа, но и подкопава енергийната сигурност на целия регион", каза Шидло.

 

 

Руският президент Владимир Путин по-рано в четвъртък заяви, че се опитват да попречат на Русия да прокара нови енергийни трасета - "Южен" и "Северен поток", макар че диверсификацията на доставките на газ е икономически ефективна, полезна за Европа и служи за укрепване на сигурността.

 

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет до 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие на Балтийско море до Германия. Планира се новият газопровод да бъде построен успоредно със "Северен поток".

 

Срещу проекта се обявяват редица страни, по-специално Украйна, които се страхуват от загуба на приходи от транзита на руски газ, както и САЩ, които имат амбициозни планове да изнасят за Европа свой втечнен газ. /РИА Новости

Станете почитател на Класа