България на две морета? Какво печелим от новото транспортно трасе с Гърция?

Нов транспортен коридор между България и Гърция. Железопътно трасе ще свързва пристанищата Русе и Солун и ще струва 1 милиард и 70 милиона лева и вероятно ще е готово до десет години.

 

Проектът в първата си фаза включваше връзка между пристанищата Бургас и Александруполис. Впоследствие придоби развитие и включихме повече пристанища от българска и от гръцка страна, както и да има възможност стоки, хора и товари да бъдат прехвърляни от един на друг вид транспорт. Добавиха се пристанищата Солун, Кавала, Александруполис през Свиленград, и българските Бургас, Варна и Русе. За участъка, който трябва да бъде доизграден, е остойностен като 1 милиард и 70 милиона, заяви в студиото на Нова телевизия „Здравей, България" министърът на транспорта Ивайло Московски.

 

България на две морета? Какво печелим от новото транспортно трасе с Гърция?

 

По думите му модернизацията на влаковата транспортна система е сложен процес. А там, където има проблемни участъци, влаковете трябва да намаляват до безопасна скорост. Създаваме съвместен екип с Гърция. Начинът за финансиране тепърва ще бъде договарян с Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, коментира още Московски. Участъкът Александруполис-Бургас може да стане до 2-3 години. Изграждането на интермодалните терминали на Варна и Русе ще отнемат повече време - може би до около 10 години този коридор ще бъде факт, поясни транспортният министър Ивайло Московски.

 

Министърът коментира и думите на премиера Бойко Борисов от началото на седмицата, че магистрала "Хемус" ще подмине Севлиево догодина, като отбеляза, че те не са разбрани правилно. Той уточни, че министър-председателят най-вероятно е искал да каже, че до тогава трябва да приключат тръжните процедури. Московски добави, че в първата половина на 2018 г. всички документи за отсечката между Плевен и Ловеч трябва да са готови и да започне строежът. Министърът уточни, че магистралата е сложна за изпълнение и няма как толкова бързо да бъде построена.

 

Ивайло Московски коментира и темата от последните седмици с пътници на авиокомпанията „Уиз Еър", които се оказаха с дублирани места за пътуване и не успяха да излетят навреме за дестинациите си. Министърът на транспорта отбеляза, че проверката на министерството е показала, че съществуващия регламент по казуса е спазен, а именно, че хората с дублирани места са били идентифицирани и авиокомпанията се е погрижила в кратки срокове да ги обезпечи с храна, вода и напитки, а който е имал нужда му е бил осигурен хотел. Ивайло Московски коментира още, че подобни проблеми с дублирани места не се случват само на летище София. Според справка изискана от него, летище София дори не е сред 15-те европейски летища за юли месец, които имат подобни проблеми.

Станете почитател на Класа