Корнелия Нинова: Предложенията от френска страна крият рискове

Смятаме, че предложенията, които идват от френска странаq крият рискове. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод посещението на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде репортер на БГНЕС. Нинова припомни позицията на БСП, че са против Европа да се развива на няколко скорости и са за това да се търсят всички възможности Европа да се обединява, да бъде силна и да стъпи на принципите и на ценностите, на които беше създаден ЕС, за да се развива по-нататък.

 

„Смятаме, че предложенията, които идват от френска страна крият рискове, застрашават тези основни принципи", заяви Нинова. Например, според нея принципът за свободно движение на хора, стоки, капитали може да бъде застрашен с предложението да се ограничи във времето колко време може да стои един български работник на територията на европейски държави. „Едно от предложенията е: на всеки 3 седмици когато е там, българският работник да се връща в страната на изпращане.

 

Тоест това е вид ограничение на принципа, върху който стъпва ЕС", каза Нинова. БСП се притесняват и от заплаха за друг основен принцип за равните права на европейските граждани. Тя напомни, че в края на миналата година парламентът е направил промени в Кодекса на труда, с които се задължават българските фирми, които изпращат работниците навън да ги изпращат със заплата поне на минималната ставка на държавата, в която отиват. „Тоест ние защитихме българския работник с една по-висока заплата като задължихме българските фирми заплатите им да са равни на минималната поне ставка в приемащата държава", посочи тя и зададе въпрос: Кога търговските вериги ще плащат на една продавачка в България минималната ставка, която плащат на тяхна продавачка в съответната страна.

 

„Искаме да защитим българския национален интерес и сме загрижени за това европейските лидери да намерят вярното решение, с което Европа да се обединява и да върви напред силна и единна, а не да се привнасят политики, които задълбочават разделението, противопоставянето между различните европейски държави", заяви Нинова. Тя подчерта, че те ще бъдат проактивни по тази тема със започването на сезона в НС ще поставят парламентарни въпроси към съответните министри.

 

По темата за предложения за промени в Закона за публичните финанси и изобщо политиката по отношение на общините, според БСП с предложение, което прави министър Владислав Горанов се нанася още един удар по местната власт и по общините. „Там се предлага общини, които са заложили по-висока приходна част и не са я изпълнили да не могат да трупат задължения, да взимат кредити и само по веднъж държавата да помага с този безлихвен кредит, който и сега МФ отпуска. Смятаме, че това е принципно и от години сгрешена политика на ГЕРБ спрямо местната власт", каза Нинова. Според нея, държавата абдикира от национални политики, прехвърля ги на общините, не им осигурява финансиране. Изходът за кметовете е в два пътя:

 

Или да увеличават местни данъци или да взимат заеми. „Очевидно вече местни данъци няма накъде да се вдигат при тази бедност в страната, сега им се ограничава и възможността за кредитиране", заяви Нинова. Тя посочи, че когато изникнал случаят Цанков камък през август, Борисов произнесъл изречение, което Нинова цитира така: БСП и ДПС си управляват заедно и си искат да си управляват заедно, на мен искат да ми пришият Пеевски. „Срещу тези думи, малко факти:

 

Само с едно постановление на МС, което ние определяме като много грешна политика – тия пари да не се преразпределят през НС и през бюджета, а МС си решава на кого да ги даде. Само с едно постановление - 153, на 28 юли 2017г. МС разпределя: 20 089 000 лв. на 31 общини на ДПС, 10 038 000 лв. на 14 общини на ГЕРБ, 1 340 000 на 2 общини на БСП. Това са фактите. Отговорът на въпроса: кой с кого управлява оставям на вас.

 

Проявява ли се диференциран подход към българските граждани в зависимост от това в каква община живеят, също мисля че е риторичен въпрос", заяви Нинова. Тя беше категорична, че по подготовката на бюджета 2018г. ще се противопоставят на това – и на начина на разпределение на парите към общините с постановления, и на диференцирания подход според политическата сила, която управлява общината. Според БСП това, което се случва в СМГ е следствие.

 

"Сега цялото обществено внимание е върху това кой директор, кой учител освободил и т. н., но не е това проблемът. Проблемът е в сбърканата работа на правителството и на Министерство на образованието, което толерира частни интереси, което не си е свършило работата да качи официално протоколите и от двете състезания, и от двамата организатори и да се види разликата и т. н., и което е допуснало председателя на второто сдружение асоциация да бъде председател на Националната комисия, която обобщава резултати, това е конфликт на интереси", заяви Нинова. С началото на сезона БСП ще имат и искане за изслушване в комисията по образование.

 

Станете почитател на Класа