Западът притеснен от политическата безизходица в Косово

Водещите западни сили изразиха загриженост от политическата безизходица в Косово, където все още не е формирано правителство два месеца след предсрочните избори в бившата сръбска провинция. Великобритания, Франция, Германия, Италия и Съединените щати заявиха, че е "отговорност на косовските лидери" да формират парламент и правителство след гласуването през юни.

 

"Ние сме загрижени от продължаващата политическа ситуация в Косово", гласи съвместно изявление, публикувано от посолствата на страните в Прищина. Изявлението бе излъчено след последния неуспех на новия парламент да избере председател и да даде възможност на президента да определи премиер след неубедителните избори на 11 юни. Новоизбраният парламент не даде четвъртък в четвъртък да гласува нов говорител, тъй като депутатите от Демократическата партия на Косово (ДПК) на президента Хашим Тачи, които спечелиха повечето места на предсрочните избори, отказаха да присъстват, както са правили три пъти преди.

 

Водената от ДПК коалиция излезе на първо място на изборите, но не успя да спечели абсолютно мнозинство, което би позволило тя да формира сама правителство. Въпреки това тя е единствената сила, която има право да предложи кандидат за председател на парламента. Но от партията избягват да направят това, тъй като се надяват да постигнат споразумение с други партии, за да си осигурят подкрепата за правителството в същото време.

 

Едва след избирането на председателя и учредяването на парламента, Тачи може да предложи кандидат за премиер, който ще има 15 дни, за да формира правителство. Парламентът ще се събере в понеделник в пореден опит да избере председател, но няма срок за това. Изразявайки надежда, че "лидерите на Косово, както в политиката, така и в гражданското общество, ще поемат водеща роля в разрешаването на този проблем", петте западни държави заявиха, че "един важен първи принцип" ще реши въпроса с безизходицата.

 

Става дума за "това, че депутатите, избрани в косовския парламент, трябва да присъстват на сесиите на събранието и да разрешат работата му да започне", казаха те. Косово трябва да се справи с редица въпроси, включително "необходимостта от икономическо развитие, укрепване на върховенството на закона, европейската перспектива на Косово и отношенията между Косово и Сърбия", се казва в изявлението.

 

"Гражданите на Косово заслужават парламент и правителство, които да могат да посрещнат тези предизвикателства", добави той. Косово, бивша сръбска провинция, чиято население от 1,8 милиона души се състои предимно от етнически албанци, е една от най-бедните страни в Европа. Тя обяви независимост от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след войната за независимост от 1998-1999 г., която приключи след 11-седмична бомбардировка на НАТО срещу Сърбия. Войната доведе до смъртта на 13 000 жертви, по-голямата част от тях са етнически албанци.

 

Повече от 110 държави признаха независимостта на Косово, включително Съединените щати и повечето членове на Европейския съюз, но Сърбия отказа да направи това./АФП

Станете почитател на Класа