Трябва да се чуе гласът на Италия, България и Гърция по миграцията

Проблемът с миграцията вероятно ще бъде сред въпросите, които трябва да решава българското председателство на ЕС. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който бе на посещение в Европарламента в Брюксел.

 

"Исках да добия представа какво ни очаква. Много внимание бе отделено на информационните системи, както и на проблема Италия-Либия. Основен остава миграционният проблем. Това вероятно ще бъде един от въпросите, които ще се решават по време на нашето председателство в началото на следващата година." - заяви министър Радев, като изрази очакването си за солидарност от страните-членки.

 

"Трябва да бъдат чути всички страни, най-вече Италия, включително България и Гърция, които са засегнати в по-малка степен", допълни Валентин Радев.

 

Той заяви също, че скоро страната ни ще получи 1.2 милиона евро за охрана на границата - част от 160-те милиона евро, отпуснати от ЕС.

 

Новият транш ще послужи за изграждането на камери и системи за сигурност по оградата на границата.

 

Министър Радев увери, че средствата ще бъдат усвоени по възможно най-бързия начин.

 

Той участва в изслушването на колегата си от Естония Андрес Анвелт за председателството на страната му на Европейския съвет.


Срещата на министър Радев в белгийската столица е началото на поредица от разговори, свързани с предстоящото председателство на България. В рамките на визитата той изслуша препоръките и очакванията към България, изразени от евродепутатите.

Станете почитател на Класа