"Скритата лимонка" Путин! Ето изненадващите стъпки, с които той накара целия свят да се съобразява с неговите решения

Преди пет години Владимир Путин за трети път бе избран за президент на Русия. Нищо особено, но с тази малка разлика,че въпросната петилетка бе белязана от толкова мащабни процеси вътре в самата страна и около нея, че я направи уникална за целия четвърт вековен постсъветски период. И накара президента да направи някои доста съдбоносни избори за бъдещето на страната. Путин прие нещата такива, каквито са. Той направи изборите, изхождайки не от конкретната ситуация, а от стратегическите интереси на държавата.

 

Той обаче можеше да избере един доста по-лесен и вече утъпкан преди него път. Просто следвайки повея на глобализма. Но Путин не го направи, защото добре знаеше, че така ще загуби идентичността на Русия - нещо, за което доста от великите сили по света тайничко си мечтаеха, се казва в анализ на агенция ТАСС за петилетката на Путин.

 

В текста се дават примери какво е трябвало да загърби Владимир Владимирович и за какво е трябвало "да му стиска" повече от поява на който да е турнир по карате - спортът, към който той има слабост.

 

Светът още говори за речта на Путин преди 10 години на Мюнхенската конференция. Реч открита, честна, с доста рязък и нелицеприятен стил, рефлектиращ в международната политика. Реч, която обаче има и огромно влияние върху международната обстановка. И което е истина, влиянието на Путин и неговата дръпнатост обаче не се харесват на доста от играчите на световната политическа сцена.

 

Вярното куче на Путин - Владимир Песков, характеризира тази петилетка като "безпрецедентна" в най-новата история на Русия.

 

Кои са нещата, с които "скритата лимонка" Путин изненада и противници, но и приятели? Максимално напрежение, филигранен професионализъм и човешка и политическа смелост. Последното бе инспирирано от реформата, която се развиваше до границите на Русия и докара нещата до преврат в Украйна. Което пък докара нещата там до гражданска война. Историческото присъединяване на Кримския полуостров към Русия спаси невинни хора от стреса и жертвите. След това обаче Русия започна да се сблъсква с неприкритите враждебни дипломатически действия и множество санкции. Имаше доста кризисни моменти в икономиката на Русия, вързани с рязкото падане в световен план на енергоресурсите.

 

"Путин обаче е наясно, че той и неговият екип имат още много, прекалено много работа. Никой от този отбор не си прави илюзиите да почива на лаврите от постигнатото", коментира Песков.

 

ТАСС прави преглед на някои от най-изненадващите ходове на Путин през годините

 

2012 година: Ако ни ударят по едната буза ще отговорим, няма да даваме другата

 

През 2012 година Путин отново е избран за държавен глава с 63,3 процента от гласовете на хората. Месец след встъпването в длъжност той се среща с лидерите на Буларус, Германия, Франция, Узбекистан, Казахстан и Китай. До края на годината президентът отива и в Близкия изток и Индия. Отива и на срещата на върха на Г-20.След приемането на "Закона Магнитски" (Закон, санкциониращ руски лица, замесени в смъртта на юриста Сергей Магнитски, който бе разкрил злоупотреби на чиновници с държавни средства в САЩ) Путин казва: "Аз може и да съм лош християнин, но не смятам, ако ме ударят по едната буза, да дам и другата. Напротив- ако има подобно нещо, аз отговарям, а не давам другата буза", казва тогава Путин.

 

2013-а: Изненадващото решение на проблема с химическото оръжие в Сирия

 

Тази година е белязана с доста неприятни събития вътре в Русия - наводнения в Крим, суша във Вологда, атентати. А във външнополитически аспект Путин пак изненадва всички... На срещата на Г-20 в Петербург нещата отиват към това всички да разпънат на кръста руснака за едно или друго. И тогава Владимир Владимирович прави нещо странно. Предлага на всички химическите оръжия в Сирия да бъдат дадени под международен контрол с последваща ликвидация. На шахматен език ситуацията е спасяване на цугцванг и спиране на американо-френски бомбардировки в Сирия.

 

2014-а: Всички спънки трябва да ни бъдат от полза

 

Украинската и сирийската криза доминират през 2014-а. На 21 март Путин подписва закони за присъединяване към федерацията на Кримския полуостров и град Севастопол. В Донбас започва гражданска война и се появяват две самопровъзгласили се републики - Донбаска и Луганска.

Западът реагира очаквано-със санкции. Но Путин е твърд: "Тук работата не е в Крим. Просто ние трябва да защитим своята самостоятелност".

И Русия отговаря на удара с удар. Спира вноса на продукция от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия. Това слага прът в доста от секторите на руската икономика. "Да ви кажа честно, при всичките трудности, които имаме, а аз в момента не мисля,че може да има нещо по-лошо, трябва да извлечем някаква полза от ситуацията", казва Путин в интервю за руските медии.

 

2015-а: Изолацията на Русия не се състоя

 

За тази година основното са честванията на юбилея на Великата Отечествена война. И всички пророчества, че на празника няма да дойде и един международен политик, претърпяват фиаско. Поява се лидерът на Китай  Си Дзинпин, Ангела Меркел, президенът на Чехия - Милош Земан, бившият шеф на ООН - Бан Ки Мун. С Путин се среща и Никола Саркози, а на Бурлускони Владимир Владимирович лично показва красотите на Крим.

 

Путин укрепва и позициите на руската армия в Сирия. И, за разлика от частите на САЩ, неговите действат с разрешението на официалния президент Башар Асад.

 

2016-а: Корист и страх против принципите на олимпизма

 

Миналата година нямаше прояви на противопоставяне. Но пък имаше доста кампании против Русия. Обвиниха я за намеса в изборите в САЩ, в които не вярва дори и новия президент Тръмп. "Хора, Америка да не е бананова държава, та да можем ние да им се месим в работите. Това е велика сила", обърна се Путин към залата на един от международните форуми.

 

Другата пропаганда бе, че едва ли не Русия закриля взимането на допинг от спортистите си. "Срещу нас пуснаха всякакви слухове и спекулации - дори и травмите на нашите спортисти изкараха, че са нарочно. И стана така, че хуманните основи на спорта и олимпизма бяха изместени от политика, която обаче решава проблемите си с корист, а може би и дори със страх", гневно се изказа пред медиите Путин.

 

И както се казва - всяко зло за добро. Путин разпореди създаване на възможно най здравата система за борба с допинга в Русия.

Станете почитател на Класа