Христо Друмев: Годежът е обявен, сватбата след изборите!

След съкрушителната първа изборна загуба на ГЕРБ, полит-социолозите предвиждат, че ще има промяна в осемгодишното управленско статукво в България, прекъснато само за две „Орешарски" години. Предполагаше се, че служебното правителство на проф. Огнян Герджиков с целенасочени проверки за законови и финансови нарушения, а такива има в почти всички ресори на държавното управление, ще допринесе за чувствително намаляване на броя на депутатите на ГЕРБ в новия парламент, след изборите на 26 март т.г.

 

Изненадващо, обаче, случайно, или обмислено, бяха пропуснати още много скандални поводи за ревизии и проверки. Такъв е случаят с втория символ на столицата – Националния дворец на културата. Още през 2010 г.тогавашният регионален министър Росен Плевнелиев внесе в правителството предложение за отнемане на два етажа от държавната публична собственост „НДК", статут, който го опазваше през годините на т.н. преход от приватизация, и превръщането им в държавна частна собственост, която да бъде прехвърлена на разпореждане на областния управител Данаил Кирилов. Речено, сторено.

 

Бившият член на БСП веднага услужливо предостави тези два етажа с обща квадратура над 1 000 кв.м. на нуждаещият се клиент „ПП ГЕРБ", срещу нищожния наем от 4 евро на кв. м. Минималният наем за тази сграда е 16 евро на кв. м. Разбира се това помогна на този почтен областен управител в кариерното му развитие, защото в последния парламент той вече бе издигнат като председател на правната комисия. С това управленско решение ГЕРБ получи два напълно самостоятелни обширни етажа с четири най-модерни асансьора и с ползване на неограничен брой парко-места. С това ПП ГЕРБ надмина многократно исторически БСП, която до 1990 г. в НДК имаше само един тристаен кабинет за Тодор Живков.

 

През 2011 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков довърши удара по НДК и цялата държавна публична собственост се превърна в частна такава. Веднага след встъпването във власт на правителството "Борисов 2", за изпълнителен директор бе назначен амбициозният активист на ГЕРБ Мирослав Боршош. „Носителят на промяната" действително започна с провеждане на скъпоструващи трайни промени в архитектурния облик на сградата, с драстични нарушения, както на Закона за опазване на авторските и сродните права, така и на предписаните правила за обществени поръчки. Забележителното е, че и до сега във всички вече извършени преустройства поради различни нарушения, още няма окончателно одобрение от Направление „Архитектура и градоустройство".

 

Скрито за широката общественост остава и обстоятелството, че още в първата пълна година на управлението на г-н Боршош (2015 г.), НДК понася чиста годишна финансова загуба от 9 720 000 лв., дължаща се на странни, скъпоструващи преобразования, но и най-вече на пълно отсъствие на доходоносната международна конгресна дейност, донесла през годините най-високи отличия, включително и наградата през 2005 г. „Най-добър Конгресен център в Света".

 

Трябва да се признае, че за чест на принципала на НДК, министъра на културата Вежди Рашидов, той проявява твърдо несъгласие с извършването на тези действия. Вместо да се коригира поведението на ръководството на НДК, правителството, обаче, променя принципала на НДК. Такъв става Томислав Дончев.

 

Благовидното обяснение е, че тъй като в НДК през 2018 г. ще се състоят представителни събития, свързани с българското председателство на Съвета на Европейския съюз, целесъобразно ще бъде принципалът да е съответният зам. министър-председател. Започва наливането на пари по поискване за основен ремонт, като първите 17 млн. успяват да препокрият загубите. Главоломно бързо се обявяват обществените поръчки за обща „модернизация" на сградата, като се игнорират напълно правата и мненията на авторите на реализирания проект, които са валидни по закон 70 г.

 

5

 

 

 арх. Л. Станиславов

 

По тази обществена поръчка се появява за участие само един кандидат блажният арх. Л. Станиславов, чиято фирма е била наемател и партньор на НДК. Публичните сведения са, че г-н Станиславов е известен като издател на многобройни малотиражни списания, пропагандира автомобилна индустрия в България, но никъде няма данни за строителна реализация на негов значителен проект. Разбира се печели и друга обществена поръчка, в която е отново един единствен кандидат.

 

И сега, обаче, се появява на пръв поглед невероятното поведение на единствения член на БСП в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, вицепремиера и министър отговарящ за подготовката и успешното реализиране на българското председателство на Съвета на Европейския съюз г-жа Деница Златева.

 

Вместо да се включи активно в разследването на силно уязвимата политика на ГЕРБ, свързана с НДК, като смяна на статута му, завладяване и ползване почти безплатно на два огромни етажа, разточителния провал на младия заслужил гербер, любимец на някои министри от правителството на "Борисов 2", и дълъг списък от законови и служебни нарушения с подозрения за явна корупция, г-жа Златева извършва бързо и последователно следното:

 

1. Със своя заповед променя ръководството на НДК, но вместо да освободи от длъжност разточителния прахосник, изпълнителен директор и да препоръча извършване на проверки от ДФИ и прокуратурата, тя уволнява председателя и втория член на тричленния УС. А точно тези двамата са отправяли тревожни сигнали за случващите се нередности в НДК.

 

2. С друга заповед извършва промени и в междуведомствената работна група за провеждане и контрол на ремонта в НДК.

 

Вместо да замени самия Боршош като председател на тази група, с представител на реализирания през 1981 г. авторски архитектурен проект и с това да се спестят множество неочаквани изненади при разгромяването на тавани, стени и подове, се отстраняват единствените двама представители на Камарата на Архитектите, единият от които е и член на първоначалния авторски колектив на арх. Александър Баров. И двамата многократно писмено са сигнализирали за извършените нарушения.

 

3. За да затвърди и официализира подкрепата си за М. Боршош като изпълнителен директор и неин важен делови партньор, тя се явява заедно с него в НДК пред поканени посланици на Европейски страни, но разбира се не в разгромените 7-ми и 8-ми етажи.

 

На срещата бяха поканени само подбрани медии, за да няма неудобни въпроси /например колко милиони още ще се излеят в „тази каца без дъно"/. След това публично афиширано близко партньорство започнаха логичните коментари и въпроси: колко милиона лева още ще бъдат предоставени на г-н Боршош и дали това е индивидуално и лично поведение на един амбициозен министър, или е всъщност началото на досега твърдо отричаното, но възможно следизборно сближаване на БСП и ГЕРБ?

 

-------------------

 

Христо Друмев, генерален директор на НДК /1990-2011 г./. Той е почетен гражданин на София и носител на редица международни и наши отличия, сред които Орден за заслуги на президента на Франция, Ордените „Стара планина" I степен и „Св. св. Кирил и Методий".

Станете почитател на Класа