Тръмп разчупи леда с китайския лидер

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разчупи леда с китайския си колега Си Дзинпин с писмо, в което отбелязва, че очаква да работи с него за развитие на конструктивни отношения, въпреки че двамата лидери все още не са разговаряли директно след 20 януари, съобщава Ройтерс.

 

С писмото милиардерът благодари на Си за поздравителната телеграма след встъпването в длъжност на Тръмп и поздравява китайския народ за азиатската лунна Нова година, се казва в съобщение на Белия дом.

 

"Президентът подчерта, че очаква да работи с президента Си за развитие на конструктивни отношения, които да са в полза на САЩ и Китай", допълват от Белия дом.

 

Външното министерство на азиатската страна не е коментирало съобщението.

 

Тръмп и Си все още не са разговаряли директно след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ на 20 януари, въпреки че проведоха разговор след президентските избори през ноември.

 

Дипломатически източници в Пекин заявиха, че Китай е обезпокоен Тръмп да не унизи Си в случай на телефонен разговор и да не се обърка нещо, което да изтече в американските медии.

 

Миналата седмица президентът на САЩ затвори телефона на австралийския премиер Малкълм Търнбул след спор за мигрантите. След това "Вашингтон пост" публикува подробности за разговора, който е трябвало да продължи около час, но е завършил едва след около 25 минути.


"Това е последното нещо, което Китай иска", каза източник, започнат с позицията на Пекин в отношенията със САЩ.

 

Високопоставен западен дипломат смята, че Китай не бърза да организира телефонен разговор с американския лидер.

 

"Тези неща трябва да се случат при много контролирана среда за Китай и Китай не може да гарантира това с непредсказуемия Тръмп. Тръмп също изглежда, че е смущаван от много други проблеми, за да обръща повече внимание на Китай", според дипломата, посочвайки казуса с Тайван и заплахите на държавния глава на САЩ да наложи мита върху китайски стоки като спорни точки между двете световни сили.

Станете почитател на Класа