"Да, България" събра безпрецедентните 20 000 подписа и отива на избори със "Зелените"

Новоучредената партия "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов събра само за един ден безпрецедентните 20 000 подписа при общо необходими 8000, за да регистрира предизборната си коалиция със "Зелените" и да участва на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

 

Това се наложи, след като 3 жалби в последния възможен момент забавиха регистрацията й в съда и така направиха невъзможно самостоятелното й участие във вота, тъй като срокът за подаване на документи в ЦИК е от 2 до 8 февруари.

 

Както е известно, Софийският градски съд (СГС) регистрира "Да, България" на 30 януари, но в последния ден от 7-дневния срок за обжалване на това решение в съда постъпиха 3 жалби, 2 от които се оказаха фиктивно подадени от името на двама от учредителите на партията. В тях бяха записани имената и адресите им, но липсваха ЕГН-та.

 

На следващия ден Вера Асенова, от чието име бе подадена една от жалбите, отиде заедно с Христо Иванов в Съдебната палата, за да я оттегли, след което обяви, че е станала жертва на измама с лични данни. По тази причини Иванов обяви, че мафията се е опитала да попречи на регистрацията на партията.

 

Междувременно от "Да, България" и "Зелените" обявиха, че са се договорили да се явят като коалиция на изборите под името на новоучредената партия – единственото условие, поставено от партията на Христо Иванов.

За целта във вторник в София и страната бяха организирани целодновни пунктове за събирани на необходимите подписи наново, тъй като тези, които вече бяха събрани за самостоятелно участие на "Зелените", не можеха да се ползват, а само събраните за "Да, България" около 5000.

В края на деня от "Да, България" съобщиха, че са поставили "рекорд по гражданска активност в политическата история на България", събирайки 11 000 подписа. Няколко часа по-късно Иванов отправи видеообръщение, в което обяви, че 20 000 души са подкрепили участието на новата коалиция в изборите.

"20 000 подписа от цялата страна за един ден. Това никога не е правено, това е огромна енергия. Тази енергия се дава и ние я получаваме за това съдебната реформа и борбата с мафията да бъдат в следващия парламент. Ние ще пренесем битката за България, свободна от мафията, в следващия парламент с много по 20 000. Искам сърдечно да благодаря на всеки един, който се одписа и на всеки един, който работи за това. Да, България!", каза още Иванов на живо в профила на партията във Фейсбук късно във вторник.

 

Станете почитател на Класа