WP | ЦРУ: „Русия направи Тръмп президент на САЩ“

ЦРУ счита, че Русия и имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да победи на президентските избори в САЩ. Това се твърди в публикуваната в петък статия на The Washington Post, която се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и източници на изданието.

В петък заместникът на прессекретаря на Белия дом Ерик Шулц съобщи, че американският лидер Барак Обама е дал указание на разузнаването да разследват кибератаките в страната в периода на президентските избори.

Шулц заяви, че Белият дом е готов «да се ръководи от фактите, където и да доведат те», т.е. да приеме всички резултати от разследването. Според него, проблемът с кибератаките ще се превърне в призив и за бъдещата администрация на Тръмп, която ще встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г.

Позицията на Тръмп

Самият Тръмп не счита, че Русия е замесена в президентските избори в САЩ, заяви по-рано председателят на Националния комитет от Републиканската партия Шон Спайсер, който е част от екипа на бъдещия държавен глава.

Спекулации относно хакерите, действащи уж по указание на Русия, постоянно се появяват в американските СМИ в последните месеци. През юли на сайта на WikiLeaks бе публикувана електронната кореспонденция, похитена от неизвестни лица от системите на Националния комитет на Демократическата партия. Обкръжението на Клинтън твърдеше, че към взлома имат отношение руски хакери. Кремъл многократно отрича съпричастността си към кибератаките.

Позицията на Русия

По-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че Москва така и не е получила от САЩ никакви доказателства за съпричастността на Русия в хакерските атаки над американски учреждения.

«Нито веднъж, никакви данни, никакви пароли…Нищо», — каза тя.

Захарова отбеляза, че неспособността на Вашингтон да предостави каквито и да било доказателства доказва, че обвиненията са насочени преди всичко към вътрешната аудитория по време на президентската кампания.

Разследването на Белия дом

Според Захарова, опитите да се сведе изборът за президент на САЩ до обвинения към Русия, са недостойни за една велика държава. «Това е глобален позор», — добави тя.

Станете почитател на Класа