Новият състав на Белия дом, Държавния департамент и разузнавателните агенции

Успешно довел до край победната предизборна кампания на Доналд Тръмп, Стивън Банън* вече е първи, сред най-влиятелните хора в Съединените щати, след президента и плаши ,(разни глобалисти, либерали и семити),с назначението си в новия екип на Белия дом, като “главен стратег”. „Наричат Стив Банън най-опасния политически агент в Америка. Познавам го от много години и знам, че е изключително способен и висококвалифициран човек, който обича да побеждава и знае как да постигне една победа. Вярвам, че е сред най-добрите таланти в политиката, с опит и експертиза“,каза за съветника си Доналд Тръмп.

Стивън Банън*, когото демократите и дори някои републиканци смятат за крайнодесен расист, привърженик на теорията за превъзходството на бялата раса, противник на гей браковете и равнопоставеността на половете, е най-обсъжданата личност в САЩ, след като Доналд Тръмп го определи за свой главен съветник и стратег в бъдещата си администрация.

Блумбърг го описа като „най-опасният човек на американската политическа сцена“. Банън, преди кампанията бе председател на борда на консервативния информационен уебсайт “Брайтбарт нюз”, който е обвиняван от либерали и демократи, че предоставя трибуна на привържениците на теорията за превъзходството на бялата раса.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани е водещият кандидат за държавен секретар на САЩ в администрацията на новоизбрания президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознат източник. Според източника Джон Болтън, който е служил като постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента Джордж Буш, също се обсъжда за позицията. 72-годишният Джулиани бе един от най-силните и популярни поддръжници на Тръмп по време на кампанията му, представяйки го често на събития и нападайки демократа Хилари Клинтън. Той бе кмет на Ню Йорк при атаките на 11 септември и поведе града по време на кризата след разрушаването на кулите близнаци на Световния търговски център, работейки в тясно сътрудничество с тогавашния президент Буш. Джулиани е от първите поддръжници на Тръмп, негов приятел е от години и го е защитавал активно при множеството противоречиви ситуации, в които е попадал бизнесменът. „Ако Руди поиска поста, ще го получи“, каза бившият говорител на Камарата на представителите Нют Гингрич по Fox News.

Гингрич, за когото също се говори, че може да получи роля в администрацията на Тръмп, заяви, че според него Джулиани вместо това може да поиска номинация за главен прокурор на САЩ или секретар по вътрешната сигурност. Според него обаче Джулиани би свършил страхотна работа като държавен секретар. „Той вече е известен в цял свят“, каза Гингрич.

67-годишният Болтън, който е старши научен изследовател към мозъчния тръст American Enterprise Institute, бе постоянен представител на САЩ в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г. при администрацията на Буш. Преди това той е бил заместник — държавен секретар, отговорен за контрола на оръжията и международната сигурност. Често съветва републиканските кандидати за президент по външнополитически въпроси.

Православен християнин оглави администрацията на Тръмп. Доналд Тръмп, назначи за глава на администрацията на Белия дом председателя на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прибъс. 44-годишният Прибъс, който е православен американец с германско-гръцки произход, често посещава храма „Света София“ във Вашингтон. Председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс става шеф на кабинета на Тръмп в Белия дом. Райнс Прибъс е приближен на Пол Райън, председател на Камарата на представителите. Назначаването му е ясен сигнал, че Тръмп желае да си сътрудничи с ръководството на републиканците в конгреса, за да прокара програмата си.

Зетят на Доналд Тръмп, който бе негов близък съветник в президентската кампания, вероятно ще получи пост в Белия дом, съобщават американските медии, като се позовават на добре информирани източници. За назначението на Джаред Кушнър, съпруг на дъщерята на Тръмп Иванка, настояват новият шеф на канцеларията в Белия дом Райнс Прибъс и новият главен стратег Стивън Банън, пише „Уолстрийт джърнал“. Кушнър е смятан за сивия кардинал на клана Тръмп, неговите уши и очи в новосформиращата се преходна власт.

Тръмп назначи за свой съветник по въпросите на националната сигурност бившия директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джеймс Улси, предаде Ройтерс. Улси бе яростен застъпник за военната инвазия в Ирак през 2003 г. и поддържаше тезата, че режимът на Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово поразяване, каквито впоследствие така и не бяха открити. Новият съветник на републиканския кандидат-президент подкрепя неговия план за увеличаване на американските въоръжени сили, който предвижда премахване на бюджетните ограничения за министерството на отбраната и отделяне на милиарди долари за допълнителни войници, кораби и самолети. Любопитното е, че Улси е бил директор на ЦРУ в периода 1993-1995 г., през първия мандат от управлението на президента демократ Бил Клинтън, чиято съпруга Хилари е основният съперник на Тръмп на изборите през ноември. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър подаде оставка. Клапър се оттегля от поста си в момент, в който Доналд Тръмп, постави под съмнение оценките на разузнавателните служби относно евентуална роля на Русия в хакерските атаки по време на кандидатпрезидентската кампания, отбелязва Франс прес. Клапър, чиято работа е да координира дейността на 17 отделни разузнавателни агенции**, като Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС), подаде оставка заради Тръмп. Като причина за решението си Клапър посочи, че не би могъл да продължава да заема позицията след избирането на Доналд Тръмп за президент.

Доналд Тръмп обмисля да назначи жена и открит гей на важни постове в бъдещия си ръководен екип и да внесе многообразие в администрацията, която вече се сблъсква с въпроси за връзките си с бели националисти, предаде Асошиейтед прес. Новият президент обмисля кандидатурата на Ричард Гренел за посланик на САЩ в ООН. Ако бъде избран и впоследствие утвърден от Сената, Гренел ще стане първата личност с открито хомосексуална ориентация на такъв външнополитически пост, равносилен на министерски. Гренел беше говорител на САЩ в ООН при управлението на бившия президент Джордж У. Буш. Тръмп преценява също дали да избере жена за председател на Националния комитет на Републиканската партия. В краткия му списък с потенциални кандидати влиза председателката на партийния комитет в щата Мичиган Рона Ромни Макданиъл, бивша снаха на съперника на Тръмп и претендент за Белия дом през 2012 г. Мит Ромни.

                   ………………………………………………………………………………..

Биографията на Банън, подобно Тръмп, не кореспондира с тази на традиционните американски чиновници и бюрократи. Роден е на 27 ноември 1953 г. в Норфолк, Вирджиния, в семейството на ирландски католици, привърженици на президента Джон Кенеди. Завършва държавния Политехнически институт в родния си щат, а след това получава и магистърска степен по науки за националната сигурност във Вашингтон. Банън е бил военноморски офицер, служил на разрушителя “Пол Фостър” и в Пентагона и от тогава е известен с крайно консервативни възгледи. Стивън Банън завършва през 1983 г. с отличен успех втора магистратура по бизнес администрация в Харвард, работи работа в “Голдман Сакс” като инвестиционен банкер, а 7 години по-късно заедно със свои колеги поема ръководството на “Банън&Ко” – инвестиционна банка, специализирана в медийната сфера. След банкерския си период работи в Холивуд, като продуцент на “Тит” (1999 г.) с Антъни Хопкинс по пиесата на Уилям Шекспир “Тит Андроник”,в документалната тематика с победата на Рейгън срещу СССР в студената война. Участва в “Събуждането на консервативната жена”, “Непобедената”, посветен на бившата кандидатка за вицепрезидент Сара Пейлин. Режисира “Окупираните без маска” – критичен поглед към движението “Окупирай Уолстрийт”, създаден заедно с Андрю Брайтбарт. Двамата създават инфо портала “Брайтбарт нюз”(откровен помощник на Брекзит,а сега откриващ клонове клонове в Германия и Франция),а през 2012 г. – след смъртта на съдружника си, Банън ръководи медията. Участва в разследващата документална книга “Парите на Клинтън”. През 2015 г. се нарежда сред 25-те най-влиятелни личности в политическите новинарски медии. Стивън Банън сам се определя като консерватор, а колеги го определят за твърд привърженик и лидер на Движението за алтернативно дясно, което отхвърля традиционната десница в САЩ и се обявява открито срещу имиграцията, мултикултурализма и политкоректността, защото основна платформа на “алтернативните десни” е именно “Брайтбарт нюз”, пишеща срещу гей браковете и равнопоставеността на половете.

** Не се контролират от законите и не са ограничени във финансирането си:

Central Intelligence Agency – ЦРУ;
Federal Bureau of Investigation – National Security Branch – ФБР;
National Security Agency – Central Security Service – Агенция за национална сигурност ( АНС ) ;
Air Force Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Agency – Разузнавателна служба на военновъздушните сили;
National Geospatial-Intelligence Agency – Национална разузнавателна агенция на земното пространство;
Drug Enforcement Administration – Агенция за борбата с наркотиците;
National Reconnaissance Office – Национално управление на военновъздушното разузнаване;
S. Department of Energy Office of Intelligence and Counterintelligence – Управление за разузнаване и контраразузнаване към Министерство на енергетиката на САЩ;
Defense Intelligence Agency – Разузнавателно управление на Министерство на отбраната;
S. Navy Office of Naval Intelligence – Разузнаване на Военноморските сили;
Department of Homeland Security – Министерството на националната сигурност;
Office of the Director of National Intelligence – Бюро на директора на националното разузнаване;
S. Department of State Bureau of Intelligence and Research – Държавен департамент за разузнаване и изследвания;
S. Department of Treasury Office of Intelligence and Analysis – Бюро за разузнаване и анализи към Федералния резерв на САЩ;
S. Army Intelligence and Security Command – Команден център за разузнаване на американската армия;
United States Marine Corps – Intelligence Department – Разузнаване на корпуса на морската пехота;
S. Coast Guard Intelligence – Разузнаване на бреговата охрана;

В конгломерата на специалните служби по някои оценки работят и около 854 000 експерти в частни компании, военнослужещи и частни агенти .

Станете почитател на Класа