Бюджет 2017 влиза в НС на първо четене

Бюджет 2017 влиза за разглеждане Народното събрание на първо четене, ден след като депутатите гласуваха оставката на второто правителство на Бойко Борисов.

Голяма част от парламентарните групи не одобряват финансовата рамка за следващата година. Ако тя не бъде подкрепена, минималната работна заплата ще остане замразена на 420 лева, няма да се реализира планираното увеличение на заплатите на учителите и по-високите добавки за децата с увреждания. Държавните разходи ще бъдат ограничени до 1/12 от настоящия бюджет до приемането на нов бюджет от следващото управление догодина.

Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че ако популистките предложения бъдат приети, на годишна база бюджетът ще губи около 3 милиарда. "И ще счупите държавата накрая", заяви Борисов.

Владислав Горанов, който е вносител на бюджета като финансов министър, също смята, че популизмът е свързан с отварянето на огромни дефицити.

От Патриотичния фронт настояват минималната пенсия да бъде 300 лева, което според тях ще струва 700 млн. лева на хазната, а не милиарди.

"БСП Лява България" настояват за въвеждането на прогресивна скала при данъчното облагане.

От ГЕРБ са категорични, че новото правителство трябва да носи отговорност за данъчната политика, а не парламент, който ще бъде разпуснат след два месеца. Именно заради това от БСП също няма да подкрепят бюджета. Те възнамеряват дори да изтеглят предложенията си и да ги реализират, когато спечелят парламентарни избори и управляват държавата.

Очаква се ДПС също да не подкрепят бюджета, най-малкото - защото още преди изборите поискаха изтеглянето му. Според тях той не е базиран на реалната ситуация в икономиката такава, каквато я има.

Най-важните бюджетни параметри са дефицит от 1,4 на сто от Брутния вътрешен продукт, което прави повече от 1,3 млрд. лева. На външните пазари няма да се излиза с нова облигационна емисия, но ще се поема нов дълг чрез държавни ценни книжа.

Станете почитател на Класа