Британският парламент може да не одобри Брекзит

Британският парламент трябва да проведе гласуване върху това кога да започне процеса по излизането на Великобритания от ЕС, реши Върховният съд в Лондон. Това означава, че премиерът Тереза Мей и кабинетът ѝ не могат еднолично да активират Член 50.

“Съдът не приема аргументите, изведени от правителството“, се казва в изявление на комисията от трима съдии, която разглежда казуса.

В началото на делото правителството очакваше да получи лесна победа и да има правото да действа самостоятелно, но тримата съдии в комисията дадоха много по-скептични заявки, отколкото някой е очаквал, посочват британските медии.

При това решение парламентът ще може да повлияе на позицията на правителството по отношение на позицията на Великобритания, да настоява за редовни проверки на процеса по излизане и дори да реши кога да бъде активиран Член 50. Подобно решение ще донесе сътресения на обитателите на „Даунинг стрийт“, които са изправени пред все повече критики за това, че не разполагат със стратегия за Брекзит. Очаква се обаче независимо от решението, то да бъде обжалвано от загубилата страна във Върховния съд или дори в Европейския съд.

Член 50 от Лисабонския договор, който разглежда излизането на страна-член от Евросъюза. Бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен, който има участие в подготовката на европейската конституция заяви през юни тази година, че членът е писан за Великобритания. "Той отговаряше именно на страховете на британците, които се бояха, че Евросъюзът ще се превърне в затвор", каза Д'Естен.

Станете почитател на Класа