Димитър Узунов: Да проверим Ченалова била ли е в Белград и какви са последствията

Оставката ми се иска от Калин Калпакчиев за това, че си позволих да надникна в проекта, който той движи, участва и развива. Визирах редица нередности. Той управлява проект на стойност 6 млн. лв. От проектното предложение става ясно, че са предвидени разходи за възнаграждение 347 755 лв. Калпакчиев ще получи 40 лв. на час работа по него. Защо е тази висока ставка? Този въпрос зададе Димитър Узунов, представляващт Висшия съдебен съвет в отговор на исканата му оставка от друг член на съвета - Калин Калпакчиев. Узунов обаче не коментира, че проектът всъщност не се изпълнява лично от Калпакчиев.
 
Ръководител на проекта "Създаване на модел за оптимизация на Съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата" е Елка Атанасова, а не Калпакчиев. Калин Калпакчиев няма как да получи 340 000 лева хонорар по проекта, защото максималната сума за хонорари на всички участници в него е под 50 000 лева за период от 30 месеца. Освен това участниците в проекта дори не са подписали договори. ВСС на два пъти е гласувал проекта, като Димитър Узунов е участвал и в двете заседания. ВСС отказа да се занимава с изказване на Димитър Узунов Узунов допълни пред bTV, че "не е срамно да получи пари от проекта, срамно е, когато това става на тъмно.
 
Моралът на тези колеги ми идва в повече". На въпрос докога ще продължават този вид скандали Узунов отговори: "Тези физиономии с брадата са ни до болка познати, бившия министър се занимаваше с интриги. Да проверим Ченалова била ли е в Белград, кога е била и какви са последствията от това нещо? Има много въпроси.
 
Преди време Близнашки каза, че г-н Иванов му е бил наложен за министър на правосъдието. Въпросът е как този виден боец е назначаван." Узунов препоръча да бъде проверено какви траншове от Фондация „Америка за България“ е получавала неправителствената организация на бившия правосъден министър Христо Иванов.
 
По думите му това са били над 2 млн. лв. "Може ли той да бъде независим и да бъде еталон за морал. Според мен го прави зависим", допълни Узунов. Според него "всички медии от кръга Капитал направиха амбразурата." Димитър Узунов зададе и въпроса по какви критерии Калпакчиев е "прескачал едно ниво в кариерата – неговата съпруга израсна в йерархията по време на мандата му. Давате ли си сметка на какво сме подложени кадрите, които трябва да бъдат овладяни от кръга Капитал?" Калин Калпакчиев: Мнозинството на ВСС проявява зависимости при ключови решения На въпрос докога ще продължава това подхвърляне на компромати, Узунов отвърна: "Това не е компромат, това е факт."

Станете почитател на Класа