Гюлен: Демокрацията е единственият път и няма връщане назад

Не се страхувам за своята лична сигурност, макар че бях предупреден. Това заяви духовният водач на движение „Хизмет“ Фетхуллах Гюлен в интервю, което той даде за водещи световни медии.

 

„Преди повече от 20 години по време на една конференция се обявих за демокрация и тогава бях атакуван от сегашните проправителствени медии. И заявих, че трябва да вървим по пътя на демокрацията и пътят назад е невъзможен. Същото мисля и за републиканския строй. И преди тях бях за републиканския строй. Тогава те бяха против демокрацията и говориха срещу секуларизма“, подчерта Гюлен, отговаряйки на журналистически въпрос за своите опасения за бъдещето на демократичния строй в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган не би приел мое послание, а би го възприел като обида, заяви Гюлен. Той отбеляза, че през последните дни по негов адрес управляващите в Турция са изговорили много неверни неща.

 

Гюлен заяви, че по-рано е живеел спокойно в обикновена „дървена къща“, а сега се е преместил в „сграда със стоманена конструкция“, след като негови симпатизанти са го предупредили за опасностите, на които е изложен. „Затова сега съм тук, иначе си имах скромно помещение... Но и тук си имам една стая, според моите разбирания“, каза той.

 

Междувременно стана ясно, че турското Министерство на финансите е уволнило 1500 служители по подозрения, че са свързани със структури на Гюлен. Това твърдят официални представители на ведомството. Властите го обвиняват в организирането на военния преврат.

Станете почитател на Класа