Македонският президент предал важна информация за мигратския поток на Борисов

Получeните данни от македонския президент за новите мигрантски маршрути съм предал на службите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов. "Това, което преди дни президентът на Република Македония Георге Иванов ме помоли аз го предадох на срещата на Европейския съвет. Техните служби са се сдобили с новите маршрути и за една много стройна организация, откъде и как да се минава. Всичко това е предоставено на ДАНС, на МВР и съответно на срещата на вътрешните министри в Брюксел“, уточни премиерът Борисов.

Македонският президент Георге Иванов обяви днес в интервю за БГНЕС, че страната му е предала на Бойко Борисов карти на арабски език с мигрантски маршрути, в които влиза България.Според македонския президент, хората, контролиращи тези пътища, са част от организираната престъпност. Той посочи данни на Европол, според които само през миналата година са спечелени 6 милиарда от трафик на хора. 

„След затварянето на Западнобалканския маршрут, веднага се появиха информации и карти на арабски език, където България е посочена като коридор, през който мигрантите ще могат да минават транзит за Сърбия... Тези карти ги дадохме лично на Бойко Борисов“, каза македонският държавен глава.

Вчера австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер заяви, че ЕС провежда консултации заради необходимостта от защита на българо-турската граница. По думите й се обсъжда затварянето на границата между България и Турция.
В отговор на въпрос в интервю има ли опасност от бежански маршрут, минаващ през България, както предупреди Австрия, Иванов отговаря:
"Ако коридорът остане затворен, това е ясен сигнал до всички мигранти и особено от Африка, Бангладеш и Пакистан, които се насочват към Европа. Ако отново се отвори, ще дойдат милиони. Границата между България и Гърция трябва да бъде под контрол. Който иска да мине легално, да си подготви документите. Защо е необходимо да се създават нови нелегални пунктове?"
По думите му трябва да сме искрени и да признаем, че случващото се не е ново. Той даде пример, че преди 15 години е действал така нареченият Западен Средиземноморски път от Мароко към Испания, през който от 2000 г. до днес в Испания са влезли 5 милиона мигранти от Африка.
Когато той бил регулиран, се отворил Централният Средиземноморски път през Лампедуза и Италия на север за ЕС.


Станете почитател на Класа