Борисов: Опасност от Турция няма, пробив на границата може да има откъм Гърция

Премиерът Бойко Борисов е сигурен, че няма  опасност от Турция, а пробивът на границата може да дойде от Гърция. Това той обяви в отговор на депутатски въпрос в парламента Той съобщи, че на границата с Гърция са съсредоточени сили и възможности. Там тя е много дълга, не е защитена и няколко месеца подред гръцкото правителство не взема мерки. Той потвърди думите на военния министър Николай Ненков, че България е готова да построи леки заграждания по границата с Гърция, ако това се се наложи.

Относно учението "Граница 2016" и готовността на институциите, ангажирани с охраната на държавните граници той коментира, че в една бедна Македония бежанските лагери са чакълирани, бетонирани, с детски площадки са – в много добри условия. Докато в Гърция, която взема милиони евра – не могат да отчетат нищо и в техните лагери условията са действително ужасяващи".
 
"Светът в момента е в изключителен стрес, а на нас ни предстои курортен сезон... Имаме два пъти повече заявени руски туристи, които са рискови и трябва да ги пазим. Имаме задържани хора в страната, случаите не са единични, а бизнесът на каналджиите е изключително печеливш. Имаме и полицейски операции, които текат. Проблемът ни е и как да определим самоличността на задържаните, преминали нелегално границата ни. По тези теми разчитаме много на парламента, за да бъде улеснена работата на службите", каза Борисов и призова Народното събрание бързо да приеме законовите промени, които ще улеснят борбата с тероризма.

Станете почитател на Класа