Първанов: Путин е образец за действие спрямо терористите

Путин показа как трябва да се действа срещу терористите. Не да се чакат да дойдат на европейска територия, а да се удари на място. Това каза в интервю за БНТ Георги Първанов, президент на Р България в периода 2002 - 2012 година и лидер на АБВ.

Той е категоричен, че „европейската архитектура на сигурност е немислима без Русия".

Виждате колко неадекватен е Западът, европейските лидери са слаби. Няма ги онези личности като Колт, като Тони Блеър, като Жак Ширак, които можеш и да не харесваш, но не можеш да отречеш, че имат характер, имат замах, коментира той.

Очевидно не се инвестира достатъчно в сигурността в Европа. Мирът е по-скъп от войната. Трябва да се уточнят какви са параметрите на новата сигурност и да се инвестира много в мира. Трябва ясно да се разпишат ангажиментите на службите, нещата, свързани с икономиката, със социалната политика, свързана с мигрантите. Тези общности, които заляха Европа са втори, трети поколения, които не са се променили и на йота, коментира Първанов. Трябва да се знае, че корените на много от тези явления е свързано със социалното разделение, посочи той. 

Безумие е историята се използва като актуално оръжие за разправа с противника. Това е част от идеята за една политика, изпълнена с омраза, нещо, което дава горчивите плодове в Европа, каза още Георги Първанов. Според него обаче историята може да ни бъде полезна в търсенето на няколко типа решения.

 

От наскоро проведената от АБВ дискусия, посветена на войната и сигурността, се направи констатация, че кутията на Пандора се отвори от войната в Ирак, която беше необоснована, и оправда нашите опасения, че от малките терористични групировки ще се роди голям терористичен фронт. И ето, това се случва, каза още лидерът на АБВ.

Според Първанов трябва по-ефективно сработване между армията и МВР относно охраната на границата и борбата с тероризма. Само с едно учение няма да се случи това, допълни той.

 

Първанов бе категоричен, че АБВ няма да подкрепи промените в Закона за МВР.

Аз мисля, че трябва да се преосмислят тези промени. Трябва да се върнат, да се обсъдят в една по-спокойна обстановка, обясни той.

Според Георги Първанов за да е ефективен кабинетът „ пет-шест министри, да бъдат така любезни, да освободят местата". Така кабинетът би изглеждал много по-смислен, по-работещ, смята той.



Станете почитател на Класа