Лозан Панов: Целта на антикорупционния закон не е лов на вещици

Неясните понятия и непълнотите са предпоставка антикорупционния закон да се превърне в лов на вещици или по друг начин казано, дискредитиране на лица от политиката, магистрати и всички останали, които са субекти по този закон. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов за становището от вчера на ВКС за текст на закона.

Комисия от съдиите от Върховния касационен съд не одобри предложения от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева Закон за борба с корупцията. ”От нас се поиска позиция и становище като експерти, в този смисъл това, което си позволих да направя е да създам комисия и то от колеги, които са посочени за участие в изготвянето на Закона за съдебната власт (ЗСВ) във втората му писта, която касае именно правомощия на Инспектората. В този смисъл това, което ние сме посочили като позиция се надявам да бъде взето предвид от вносителите на законопроекта и законотворците. Нашата роля като субекти, които нямат законодателна инициатива е с експертното ни мнение да се опитаме да кажем къде виждаме проблеми, които вярвам, че ще бъдат отстранени от законодателя”, каза Лозан Панов.

Писмото и становището е публикувано на сайта на ВКС и там подробно са обяснени онези понятия, които имат в себе си съдържание, които няма как да не създаде допълнителни въпроси. В становището разпространено вчера върховните съдии смятат разглеждането на анонимни сигнали от бъдещото антикорупционно бюро като неприемливо. Лозан Панов припомни, че в становището изрично е посочено, че в една млада демокрация използването на такива анонимни сигнали създава предпоставки за превратно тълкуване оттук нататък на тези норми. 

Нормалното е проверката да се извършва от колеги магистрати, в какъвто смисъл са и конституционните промени, защото не бива да се позволява всякакъв вид натиск и въздействие върху магистратите. „Виждате в становището, което е посочено от ВКС, че малко е прилепен ИВСС в този закон, това също създава основателни съмнения оттук нататък тази проверка, ако премине в орган на изпълнителната власт, доколко това ще влияе върху независимостта на магистратите”, каза той

Станете почитател на Класа