Заради атентатите в Брюксел ГЕРБ засега няма да се развежда с ДСБ

Атентатите в Брюксел промениха дневния ред на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, на което депутатите трябваше да обсъдят с лидера си и премиер Бойко Борисов участието на ДСБ във властта.

 

„Занимавахме се със сериозни работи, такива бракоразводни дела не ме интересуват изобщо", коментира Борисов пред журналисти след 30-минутния разговор с депутатите си по повод отношенията с ДСБ. „Имаме подписано коалиционно споразумение с Реформаторския блок, имаме споразумение и с партиите, които ни подкрепят, нищо не налага повече да се коментира тази тема", добави Борисов.

 

„С днешните терористични актове в Брюксел няма как да влизаме в абсолютно маловажни теми", каза и председателят на групата на ГЕРБ и зам.- председател на партията Цветан Цветанов. Тези теми (за участието на ДСБ във властта – бел. ред.) са маловажни, защото днес има много човешки животи, които вече просто ги няма на този свят, посочи още той. Самите български граждани няма да ни простят, ако се занимаваме с подобни теми, които не кореспондират с реалността днес", продължи Цветанов и добави, че темата ДСБ е приключена.

 

Цветанов увери, че парламентарната група стои твърдо зад премиера и съобщи, че Борисов е назначил проверки по всички сигнали на ГЕРБ за кадрови назначения, свързани с ДСБ, и по думите му ще бъдат предприети съответните действия.

 

Парламентарната група е много единна, много стабилна и ангажирана с всичко, което прави правителството, каза Борисов и изреди важните закони на дневен ред – в областта на правосъдието и за електронното управление.

 

На фона на това, което се случва в Европа цял ден и на действително огромните отговорности, които има партията и управлението, няма нищо, което да заслужава коментар, каза той. Премиерът е запознал депутатите с това, което прави правителството и е отбелязал, че предстоящите промени в антитерористичния закон трябва да бъдат приети.

 

Борисов отказа да коментира решенията на заседанието на оперативния щаб при вътрешния министър Румяна Бъчварова. „Какви мерки са тези, които се обявяват, колкото сме по-тихи и си вършим работата без да се коментира, толкова по-добре", поясни той.

 

В отговор на въпрос посочи, че има достатъчно пари за службите, призова гражданите за максимална бдителност и внимание. Всичко, което теорията казва, се опитваме да го приложим, добави премиерът. Според него в Брюксел не е имало как да се предотвратят атентатите, защото проверката на багажа става след чекирането на пътниците.

 

Борисов посочи, че съвместното учение на МВР и военните тази нощ е планирано преди два месеца и тъй като било добре подготвено, се взело решение да бъде през нощта, за да не се стряскат допълнително гражданите.

 

На тръгване Борисов се усмихна и се обърна към Цветанов и заместничката му Цвета Караянчева с думите: „Ако има нещо, не ме изненадвайте, ами се обаждайте предварително", намеквайки, че темата за участието на ДСБ във властта беше повдигната, докато той беше в Брюксел. Според участници в срещата на заседанието Борисов уж на шега се обърнал към заместника си Цветанов: „Тази война си я води сам".

Станете почитател на Класа