Генералът-гном Атанасов прокурорства по време на „възродителния процес” в Разград заедно с протеже Доковска

Поборникът за демокрация и народни правдини генерал Атанас Атанасов, по-известен като Гнома заради едноименната разработка на службите, в която е главно действащо лице, се оказва един от хората, оторизирани от омразната на Атанасов тоталитарна власт да оказват съдебен натиск върху българските турци по време на един от най-позорните епизоди на комунистическата ни държава – т.н. „възродителен процес”.Точно през 1989 г. Атанасов е прокурор в Разград и остава на този пост до 1992 г. Това е периодът на най-бурните събития около протестите на българските турци заради промяната на имената им. Кулминацията е именно в Североизточна България между 19 и 17 май 1989 г., когато има и 9 загинали сред митингуващите. Малко по-късно през същата година – между юни и август, започва и т.н. Голяма екскурзия, когато заради смяната на имената им българските турци са принудени за часове да продават движимото и недвижимото си имущество и да напускат страната с коли и конски каруци. Около 1/3 от засегнатото население се изселва в Турция.

Случайно или не, след 1992 година Атанасов напуска магистратските редици и става шеф на Районната дирекция на МВР в Разград. Интересно за какви заслуги бъдещият войнстващ демократ и ненавистник на комунистическата номенклатура не просто получава полицейски шефски пост, но и го запазва по време на най-руганите правителства у нас – на Любен Беров, сочено като люлка на разгърналата по негово време мощта си мафия, и Жан Виденов, чието управление приключи с 24-дневна национална стачка.

Тъй или иначе, след краха на кабинета "Виденов" Атанасов е принуден да адвокатства в течение на 2 години в Разград, а след това отново по неведоми пътища акостира като секретар на МВР вече при правителството на Иван Костов и след това оглавява Национална служба „Сигурност”. Там изпълнява позорни поръчки, довели до смяната на половината правителство на Командира, а след това и на загубата му на изборите през 2001 г.

Оказва се също така, че до 1992 г. шеф на Районния съд в Разград, а след това и в Исперих е бил и днешният известен адвокат от грантовата кантора на Даниела Доковска – Георги Атанасов. Както БЛИЦ вече съобщи, преди 1989 г. този юрист често е бил засичан на софийската улица „Хайдушка поляна”, където се е подвизавало Първо главно управление на ДС.

Случайно или не и двамата Атанасовци напускат магистратските си постове в Разград точно през 1992 г. – Георги Атанасов се мести в Районния съд в София, а Атанас Атанасов става местен полицейски шеф.

Както БЛИЦ многократно съобщи, кантората на Даниела Доковска, в която се подвизава и Георги Атанасов, е пряк двигател на процесите за овладяване на съдебната система заедно с друга адвокатска кантора – на Иван Тодоров. Доковска пък беше адвокат и на ген. Атанас Атанасов по делото на Яне Янев за клевета срещу него.

Запознати твърдят, че Доковска дължи адвокатстването на идеолога на т.н. "възродителен процес" Тодор Живков, покрай когото си спечели името на голям адвокат, именно на Георги Атанасов.

Станете почитател на Класа