Обама вече в Куба, американски президент за пръв път стъпва там от 1928 г.

Американският президент Барак Обама пристигна в Хавана. Обама ще осъществи знаково 3-дневно посещение в Куба, първото на действащ американски президент от 88 години насам. Президентският самолет Air Force 1 се приземи на летището „Хосе Марти" в покрайнините на столицата, предаде БГНЕС.

 

„Какво става Куба", написа Обама в профила си в социалната мрежа Twitter малко след кацането, като използва разговорна фраза от Острова на свободата. Заедно с него са съпругата му Мишел и двете им дъщери. „Току що кацнахме. Нямам търпение да се срещна и чуя пряко хората в Куба", допълни Обама в социалната мрежа. Малко след това усмихващият се президент излезе от самолета, заедно с първата дама и децата им Саша и Малия, с отворени чадъри заради дъждовното време край кубинската столица. На пистата той беше приветстван от външния министър на Куба Бруно Родригес, преди да влезе в президентската си лимузина.

 

Американският държавен глава ще разговаря с кубинския си колега Раул Кастро в понеделник и ще посети бейзболен мач в Хавана, преди да си тръгне във вторник (22 март). Той ще разговаря и с представители на местната опозиция, а във вторник ще държи реч в Националния театър в Хавана, която ще бъде излъчена по държавната телевизия.

 

Това е поредният жест на добра воля към Куба, който Обама реализира в рамките на втория си мандат, който изтича тази година. През 2015 г. някогашните врагове в рамките на Студената война възстановиха дипломатическите си отношения и след половин век отвориха отново посолствата си във Вашингтон и Хавана.

 

Това е първото посещение на американски президент в Куба след като партизани, водени от братята Кастро и Ернесто „Че" Гевара взеха властта от подкрепяния от САЩ президент Фулгенсио Батиста през 1959 година. Последната визита на държавен глава на Вашингтон обаче е още 31 години преди това. През 1928 година Калвин Кулидж влиза на острова на борда на военен кораб.

 

Посещението на Обама беше маркирано от протести, както на кубински мигранти в Маями, така и на активисти в Хавана. Политическите му противници от Републиканската партия в САЩ и активисти за човешки права критикуват Обама за все по-близките му отношения с кубинския президент Раул Кастро и възстановяването на междудържавните отношения. Те изтъкват като причина липсата на политическа, медийна и икономическа свобода в Куба, където комунистическата партия поддържа еднопартиен режим.

 

Представители на правителството на Кастро неколкократно заявиха, че визитата и публичните речи на американския президент няма да съдържат лекции на тема демокрация. От своя страна, Бен Роудс, един от съветниците по националната сигурност на Обама, настоява, че американският президент ще повдигне и тези въпроси при посещението си.

Станете почитател на Класа