ЕС финализира споразумението с Анкара за разрешаване на миграционната криза

Лидерите на 28-те страни от ЕС са близо до одобряването на споразумение за разрешаване на миграционната криза, което смятат да сключат с Турция. То ще бъде представено на турския премиер Ахмет Давутоглу днес сутринта, заяви пред журналисти европейски източник в кулоарите на провеждащата се среща на върха в Брюксел.


"В момента лидерите на всички 28 страни членки на ЕС съгласуват проектоспоразумението. Очаква се да го одобрят скоро, за да може сутринта да го представят на министър-председателя на Турция с идеята да се постигне окончателно споразумение", каза източникът. "Ако по време на тези преговори възникнат разногласия по документа, председателят на Европейския съвет Доналд Туск може да свика нова среща на 28-те страни", заяви той, пише БГНЕС.

 

На 7 март Анкара постави пред ЕС нови искания в замяна на намаляване на миграционните потоци към Европа. Сред тях са предоставяне на още 3 милиарда евро за бежанците, както и ускоряване на преговорния процес за присъединяване на страната към ЕС и премахване на визите още това лято.

Станете почитател на Класа