Соломон Паси подкрепи Ирина Бокова: Борисов е страхлив и некомпетентен

Да бъдеш генерален секретар на ООН е нещо като да бъдеш световен шампион по футбол. Това е въпрос на престиж и влияние за нацията. Така бившият външен министър Соломон Паси.

 

Паси цитира статия на Forbes, според която България има възможност да влияе на световните дела така, както не е имала възможност от осем века насам.

Не може в един маратон да чакаш безкрайно. Пистолетът е стрелял, всички са тръгнали, ние чакаме, разкритикува Паси думите на Бойко Борисов от срещата му с българската общност в Лондон. Ако въпросът на студентите за кандидатурата на Ирина Бокова е конспирация, то това е една чудесна конспирация на компетентни студенти срещу некомпететен министър-председател.

 

По темата с кандидатурата на г-жа Бокова Бойко Борисов е некомпетентен и страхлив, заяви бившият външен министър. Припомняме, че Борисов беше питан от български студент във Великобритания защо се бавим с подкрепата за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и премиерът отговори, че изчакваме другите "да се изтощят" и тогава сме щели да влезем в състезанието - в края на март. Никога не бих чул от един турчин, грък или румънец да каже, че друг турчин, грък или румънец е от друга партия, подчерта още Паси.

 

И даде съвет на Борисов - да отиде при Симеон Сакскобургготски и да го попита какво да прави, а не да слуша всеки за кандидатурата на Бокова.

 

Докато г-жа Бокова е шеф на ЮНЕСКО, не може друг българин да застане на ръководен пост в системата на ООН, изтъкна пред Нова телевизия Паси по отношение на евентуалната кандидатура на Бокова. Г-жа Кристалина Георгиева има страхотни качества, но всеки човек е в някакъв контекст. Тя представлява Европейската комисия, която е стимулатор на писането на санкции срещу Русия. Това означава, че ако искате да доставите голямо удоволствие на Владимир Путин, предложете човек от ЕК и ще имате гарантирано вето, обясни бившият външен министър. Има и хора в България, които искат по-ниски позиции в ООН – например заместник-генерален секретар и те си казват: „Дайте да прецакаме българина", за да вземат пост, който иначе не може да заемат, ако наш сънародник е начело на ООН.

 

Според Паси отговорността за кандидатурата за генерален секретар на ООН е изцяло на Бойко Борисов. Той проваля шансовете на България да има генерален секретар на ООН, подчерта Паси. И каза, че е вярно, че Ангела Меркел обмисля да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Меркел има много политически интимни отношения с Путин, заяви Паси.

 

Бившият външен министър коментира и доклада на ЕК за съдебната ни система. Не се справяме с гигантските проблеми, защото не се опитваме да се справим с малките проблеми, каза Паси. Той даде пример - излезте на бул. "Цариградско шосе" и вижте мотоциклетистите, които се движат със 150 км/ч. Кой пречи те да бъдат хванати, попита Паси. Той даде пример и със своето дете, което е на 16 години и иска да ходи на дискотека, след като по закон не може. Там давали да пият, да пушат, но не навсякъде имало наркотици.

 

Имаме най-много полицаи на глава от населението в ЕС и не можем това да спрем, конкретизира Паси, хвърляйки нов сериозен камък по Бойко Борисов. След като му беше казано, че така беше и по времето на Симеон Сакскобургготски, Паси само отвърна, че "много може да се говори за златното време на Симеон Сакскобургготски".

 

 

Редактор: Ивайло Ачев

Станете почитател на Класа