Плевнелиев пощуря: България е в топ 5 на икономиките през 2015 година!

Президентът наблегна на ролята на кабинета и премиера за усвояване на еврофондовете

 


„България бе сред петте най-добри икономики през 2015 г.", обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с бизнеса с уточнението, че страната остава стабилна.

 

„Преминаваме през период на световни турболенции, рекордният брой кризи и взаимодействието между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема", допълни той.

 

Според Плевнелиев въпреки рисковете българската икономика се развива добре и фактите за 2015 г. го доказват – 2.8% ръст на икономиката, 12% увеличение на експорта, 40% ръст на чуждестранните инвестиции, 2.8 млрд. лв. ръст на приходите в бюджета. Дефицитът намаля чувствително до 2.6% от БВП, безработицата падна до най-ниското ниво от 2009 година насам, брутният външен дълг на страната също намаля до около 80%, държавният дълг е под 30% и е третият най-нисък в ЕС, обясни той.

 

Освен това България е записала и най-добрия резултат в усвояването на еврофондовете – постигната е обща успеваемост от 96% за първия програмен период и това е голям успех за страната.

 

Плевнелиев не пропусна да отбележи, че всичко това се е случило заради ролята на правителство и премиера за постигнатия „безспорен успех по отношение на управлението еврофондовете за първия програмен период".

Станете почитател на Класа