Енчев пита: Защо службите мълчат за твърдението на Доган, че Местан е работил срещу националните интереси?

Турският министър-председателят се държи като велик везир на Османската империя

 

 

 

Защо службите мълчат за твърдението на Доган, че Местан е работил срещу националните интереси? Това пита в декларация независимият депутат Велизар Енчев, който е и председател на партия „Българската пролет“.

 

Публикуваме пълния текст на становището за скандала в ДПС и поведението на българските държавни служби:

„Вече пети ден държавните институции (в лицето на Министерския съвет, Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи) запазват мълчание и не излизат с официална позиция за дипломатическия скандал, провокиран от премиера и външния министър на Турция и реализиран от турския посланик Сюлейман Гьокче и подчинените му генерални консули в Бургас и Пловдив. Тези турски дипломати се позволиха да оказват натиск върху членове на парламентарно представена българска партия, което е в противоречие както на международното право, така и на добросъседските отношения.

 

Вместо премиерът Бойко Борисов, външният министър Даниел Митов или вътрешният министър Румяна Бъчварова да излязат със становище по случая, в медиите се разпространяват апокрифни съобщения, позовавайки се на „информация от правителствения пресцентър“.

Кога ще бъде изразена официалната българска позиция по преминаващата всякакви допустими граници намеса на висши турски представители във вътрешните работи на България?

 

Кой премиер или министър в ЕС би търпял такова вмешателство във вътрешните работи да държавата му – чужд министър-председател да настоява в телефонен разговор пред свой колега той да се намеси във вътрешнопартиен спор? Това поведение на турския премиер Давутоглу не е само скрита намеса във вътрешните ни работи, това е безпрецедентна дипломатическа агресия.

 

Срамното за нас е, че ръководител на изпълнителната власт на съседна страна си позволява такъв принизяващ българския премиер разговор, че му се позволява да наставлява нашия министър-председател и че изобщо такъв телефонен разговор е бил проведен.

Ако разпространяваната от медиите информация за телефонен диалог по правителствената линия Анкара-София е верен, наблюдаваме три унижаващи България факта:

 

Първо, турският министър-председателят се държи като велик везир на Османската империя.

 

Второ, Давутоглу се отнася към нашия премиер като към подчинен му генерал-губернатор.

 

Трето, Турция третира България като някога подопечния вилает Източна Румелия.

 

Всичко това поражда съмнението, че с действията и бездействието си управляващите са дали повод на турската страна да се държи по този унизителен за националното ни достойнство начин.

 

Също така учудващи са твърденията за изразена в разговора критична позиция на Борисов към турската страна по енергийните проекти „АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Самият Бойко Борисов наскоро се похвали, че лично е прекратил двата изгодни за България проекта, а сега обвинява премиера Давутоглу за същото, необосновано упреквайки и руския президент Путин, че му размахвал пръст от Анкара.

Не по-малко странна е пасивността на външния и вътрешния министри на България в последните дни. Министър Даниел Митов отказва да приложи наказателните клаузи в двете Виенски конвенции – за дипломатическите и консулските отношения, позволяващи дори прекратяване на мандати на посланици и консули, намесили се във вътрешните работи на приемащата страна.

 

Министър Румяна Бъчварова още не е излязла с позиция на МВР и подчинените Ѝ служби по официалното твърдение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че Лютви Местан е работил срещу българските интереси в полза на друга държава.

 

Тъй като до момента няма реакция на държавна институция на поставените въпроси, като народен представител ще ги поставя в Народното събрание, по време на парламентарния контрол, на премиера и министрите на външните и вътрешните работи.

Станете почитател на Класа