Протежетата на Местан го предадоха, Мариана Георгиева се отрече от „екзекутирания“ бивш председател на ДПС

Почти всички протежета на изгонения вчера от ДПС бивш председател на партията Лютви Местан го предадоха. За по-малко от 48 часа депутати и евродепутати, които дължат цялата си кариера на Местан, му обърнаха гръб и дори се включиха в измислената компроматна и на моменти комична кампания срещу него.

Бившите министри и настоящи депутати Мариана Георгиева и Станислав Анастатов, депутатите Айхан Етем, Александър Методиев – бат Сали и Илия Илиев дружно отказаха да последват покровителя си, показа проучване на МИГNews.info. Георгиева е състудентка на Местан от ВТУ и дълго време беше спрягана за негова любовница. Анастасов пък като екоминистър за месец подписа няколко съмнителни договора, които облагодотелват фирми, близки до Местан. Депутатчето Айхан Етем влезе в парламента по лично настояване на изгонения вчера екслидер чрез сложно разместване на депутатските листи в Кърджали, Хасково и Враца, а Бат Сали и Илиев пък са лицата на стартираната от Местан циганизация на движението.

На пресконференцията в Кърджали до изгонения от ДПС ексшеф бяха едва 4-ма депутати – Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али Венцислав Каймаканов и Шабанали Дурмуш, както и кметовете на Джебел и на Ардино Бахри Юмер и Ресми Мурад. Всички останали местни лидери и кметове декларираха вярност към почетният председател Ахмед Доган. Сред тях е и евродепутатът Неджми Али, който бе в дългогодишни близки отношения с Местан.

Депутати от ДПС коментират, че в близките месеци предстои Лютви Местан да изпита на гърба си „страданието", което самият той доскоро толерираше, срещу т.нар. „отцепници" от ДПС като Касим Дал, Осман Октай, Корман Исмаилов, Мехмед Дикме и други. Изританият депесар често плащаше щедро на жълти – кафяви медии за кампания срещу журналисти, които отказваха да го възприемат като сериозен политик, присмиваха се на наукообразните му брътвежи и на необяснимата му комплексираност.

Източници на МИГNews коментираха, че Ахмед Доган е издал заповед на контролираните лично от него прокуратура, ДАНС и данъчни служби да „разкостят" доскорошния му заместник. Безмозъчният тръст на ДПС се е активизирал в търсене на „далавери", версии, тези и обвинения, които да прерастнат в бъдещо прокурорско обвинение срещу Лютви Местан. Освен това предстои бившия председател на ДПС да бъде привикан и от данъчните, за да обясни откъде са стотиците хиляди левове, които той пръсна за 7-дневната сватба на дъщеря си Елис, за която първи МИГNews.info съобщи.

Очаква се Лютви Местан да не бъде покрепен от новите му събратя по политическа съдба-изгонените от ДПС бивши зам.-шефове и депутати. „Той трябва да изпие до дъно горчивата чаша...сам", коментира бивш негов колега.

Станете почитател на Класа