Борисов готов с наследник на Иванов

Премиерът Бойко Борисов има вариант за нов министър на правосъдието. Той изчаква да го съобщи, защото в неделя здравният министър Петър Москов обяви, че не намира за бламирана съдебната реформа и в знак на решимост да бъде продължена е готов да предложи свой кандидат за овакантения от Христо Иванов пост. „Вярвам, че има стъпка назад и тя е номиниране на достоен правосъден министър. Това е моя цел", заяви Москов след семинара в Поморие. Запознати твърдят, че неговата кандидатура е Екатерина Михайлова.

Междувременно се завъртяха нови имена като претенденти за поста на правосъдния министър. Сред тях са бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Анастас Анастасов, бившите шефове на НС Огнян Герджиков или Борислав Великов, който сега е депутат от РБ. Споменава се името на сегашния шеф на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Убеден съм, че ще намерим консенсусна личност за правосъден министър. Министрите в правителството се назначават, след като с колегите от РБ поставим кандидатурите и намерим най-добрия за дадения пост", заяви вчера Борисов. Запитан дали сега възприема ДСБ като опозиция, Борисов отвърна с въпрос: „Как да ги възприемам, след като в неделя с Радан бяхме първи приятели. До вчера сме били първа дружба, с цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към него, как да го приема сега, че е като тези, които знам, че ме мразят и искат да ме унищожат". Борисов поясни, че не се чувства предаден от ДСБ и Кънев.

Партията Движение „България на гражданите" на Меглена Кунева обяви вчера, че ще подкрепя правителството на Бойко Борисов и занапред. Това е решил Изпълнителният съвет на партията. Самата Кунева не искала да я спрягат за правосъден министър. ДБГ ще остави на ГЕРБ да излъчи наследник на подалия оставка Христо Иванов.

„ДБГ разглежда участието на РБ в управлението като първостепенен въпрос на обща политика на Блока, така както е уредено и в Учредителното му споразумение. Предложихме на партньорите в РБ свикване на съвместно заседание на Изпълнителния съвет и петимата членове на правителството, излъчени от Блока, заяви Кунева. Срещата трябва да се проведе днес в централата на СДС. ДБГ предлага на всеки от депутатите от ПГ на РБ да се присъедини към декларацията за управленските приоритети през следващия 6-месечен период, с което да се препотвърди единството на РБ и ангажиментите за реформи в рамките на управляващата коалиция.

Министърът на правосъдието трябва да бъде избран до сряда, когато конституционните промени влизат за окончателно приемане в НС.

Станете почитател на Класа