Чрез Доган Борисов прецака Радан Кънев

Бойко Борисов прецака Радан Кънев чрез ДПС и АБВ. По време на дебатите за промените в Конституцията партията на Георги Първанов изненадващо предложи съотношението между парламентарната и прокурорската квота във ВСС да е 5 на 6. В подкрепа се обяви и ДПС, за предложението гласуваха и от ГЕРБ.

Заради това гласуване министърът на правосъдието Христо Иванов веднага подаде оставка и каза, че вече има „върховенство на главния прокурор", а не на закона.

Радан Кънев пък обяви, че сваля политическото си доверие от Бойко Борисов и минава в опозиция. До края на седмицата щяло да се разбере дали ДСБ ще остане в правителството. Гроздан Караджов също обяви, че напуска председателското място на парламентарната транспортна комисия и става опозиционен депутат.

По думите му най-важната и най-лошата новина от вчера е, че реформата в съдебната система не се състоя. „Няма и основания да се състои, защото замислените и предложени конституционни промени, за които се постигна съгласие през лятото, не се случиха. Всички от мнозинството, които бяха заявили, че ще гласуват за тези промени, се отметнаха. Появи се през последните дни едно предложение, формално представено от АБВ, чиято цел беше да не разреши квотното разпределение във ВСС в двете му колегии. Това нещо до такава степен торпилира съдебната реформа изцяло, че ние не можем да продължим да работим в такава мимикрия на съдебна реформа", коментира Караджов.

Според него следващите закони, базирани на този конституционен текст, ще бъдат изцяло в потвърждение и продължение на сегашните зависимости. Ние не можем да продължим да бъдем от прикритието на задкулисието, отбеляза Караджов. „С всеки следващ ден ще чувате все повече гласове на депутати от РБ, които излизат в опозиция. Очаквам и други министри да подадат оставки след Христо Иванов", предупреди Караджов.

Станете почитател на Класа