Преференциите са на път да разцепят ДПС в Кърджали

 

Групата съветници на ДПС в Кърджали е парализирана от преференциите, които изтикаха на преден план аутсайдерите в листата по време на местните избори. Областното и общинско ръководство на партията се опитаха да подмладят състава на съветниците, както и да преодолеят различията между оформилите се през последния мандат няколко лагера в групата. Областният съвет излезе с решение преди вота всеки, получил преференции, да се съобрази не с вота на избирателите, а с партийната повеля и в случай, че бъде избран за съветник, да отстъпи мястото си на посочения от партията в първоначалната листа. Това обаче не стана.

Десет от 24 съветници на Движението за права и свободи отказаха да се подчинят на ангажимента, поет от тях пред областното ръководство. Част от тях са дребни и средни предприемачи, които сега са обвинявани от съпартийците си, че са купили преференциите си. Областното ръководство постави ребром въпроса и поиска десетината непокорни да отстъпят или ще бъдат изключени от партията. До 6 декември е даден срок да се откажат. На 7 декември е насрочена сесията на местния парламент в Кърджали, на която се очаква да заемат местата си посочените в първоначалната изборна листа.

Непокорството на десетината от ДПС

предизвика недоволство сред актива, пише местното издание „Нов живот“. Аргументите са, че листата е редена така, че да има представяне на експертно ниво в нея на хора с различни професии. Освен това листата е съобразена с микрорайоните в общината и представя равномерно избирателите на ДПС.

Десетината непокорни обаче смятат, че са получили заслужено преференциите и изборът им е отражение на предпочитанията на избирателите. Те няма какво да губят и мнозина няма да се откажат защото, това е единственият им шанс да бъдат съветници и да получават доходи като такива. Според активисти на ДПС даден е ултиматум  те да бъдат изключени от Общинския съвет. В противен случай това ще направи областното ръководство. За сега само един от десетината непокорни е склонен да отстъпи, твърдят запознати.

Според източници от ръководството на партията общинската организация и непокорните са се разбрали. Не е ясно обаче кой е отстъпил. Казусът е изключително важен, защото ДПС може да загуби мнозинството си в Общинския съвет. Изключените от партията съветници не могат да се присъединят към друга група, нито да направят своя. Те обаче могат да бламират кмета Хасан Азис, избран от листата на ДПС.

Въпросът е ключов защото работата на местния парламент бе парализирана заради невъзможността да бъде избран негов председател. От ръководството на ДПС препоръчаха на съветниците да изберат областния младежки лидер Байрам Байрам , но това не стана. Байрам Байрам получи при тайно гласуване едва 9 гласа от общо 24. При повторния вот гласовете достигнаха 11.

Очаква се на предстоящата сесия на 7 декември, понеделник, Байрам Байрам отново да бъде предложен за председател. Ако обаче няма единство, може да бъде блокирана работата на местния парламент.Ако това продължи още два месеца, ще се наложат нови избори за съветници.

Кризата в ДПС не е изолирано явление. Още по-драматично се разви тя в редиците на Реформаторския блок Реформаторите вкараха двама съветници от общо 41. Това са Радослав Милев и Стоян Георгиев. Съпартийците им Тасим Тасим и Елена Шукерска, всеки поотделно, оспориха пред Общинската избирателна комисия и Административния съд в Кърджали избора на Стоян Георгиев, твърдейки, че имат повече преференции от него. Наложи се съдът да брои отново бюлетините и преференциите. Жалбите се оказаха неоснователни, но Реформаторският блок в Кърджали се пропука.

В ГЕРБ също има напрежение

Останали назад в подредбата, активисти недоволстват срещу тяхна съпартийка, докопала се до заветното съветническо място. Областният координатор и народен представител Цвета Караянчева  сподели, че партията е дала възможност за състезание между кандидатите за съветници, за да привлече повече гласове.Ние поощрихме попълването на преференциите, за разлика от другите. Така кандидатите дръпнаха листата. При нас има спокойствие, каза още Цвета Караянчева. Тя не изключи възможността да има разочаровани, но смята, че всичко е било в полза на по-добрия изборен резултат на ГЕРБ.

В БСП също има брожение

Извън местния парламент остана дългогодишният съветник и член на Националния съвет на партията Назми Мюмюн. Проблемът е еднакъв във всички партии и в общината, както и в цялата страна.Това се разбра още в средата на кампанията. Казахме тогава всеки от нашите кандидати да работи за преференции, споделя членът на Изпълнителното бюро на БСП Милко Багдасаров. Той сподели, че Изпълнителното Бюро на Националния съвет на БСП ще обсъди създалата се ситуация и ще поиска промени в Изборния кодекс. Прагът за преференции сега е минимален и трябва да се вдигне, категоричен е Багдасаров. Той посочи, че трябва да се преодолее и казусът с щастливото дублиране на номера на партията от бюлетината и номера на кандидата в листата.

Всяка партия подрежда листата си според тежестта на кандидатите в нея. Случи се да отпадат качествени кандидати, защото не работят за себе си, а за партията.В същото време това доведе до понижаване на експертното присъствие в местния парламент, категоричен е Багдасаров.

Станете почитател на Класа