НАТО на кръстопът заради сваления руски бомбандировач

НАТО ще трябва да вземе трудни решения след като Турция свали руския Су 24, кометрира The Washington post. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди версията на Турция въз основа на разузнавателни източници от НАТО и отхвърли твърдението на Русия, че въздухоплавателното средство е летяло над Сирия и не е преминало границата. Турските пилоти са изпратили 10 предупреждения до руските си колеги, че са нарушили въздушното пространство и руснаците не са отговорили. "Ние прослушахме радиовръзката", каза полковник Стив Уорън, говорител в централата Багдад за американските сили, действащи в Ирак и Сирия. "Информацията е потвърдена и от други съюзници и е в съответствие с това, което сме получили от Турция," каза Столтенберг пред репортери в Брюксел.
Видеозапис на инцидента показа военния стратегически бомбаридовач в пламъци, непосредствено преди да се разбие на хълм и катапултирането на екипажа. Видеото вероятно е монтирано от сирийски бунтовници, които демонстрират тялото на единия руски пилот. Изпратените спасителни хеликоптери също са били под обстрел, потвърди Сергей Рудской, офицер в генералния щаб на руската армия. "По време на операцията, един от хеликоптерите, е бил повреден и принуден да направи аварийно кацане на неутрална територия", каза Рудской в брифинг с руски журналисти. Видео материал на бунтовническите сили ясно показва обстрела по хеликоптера с ракети земя-въздух.
Руският президент Владимир Путин квалифицира инцидента като "удар в гръб." Във Вашингтон президентът Обама призова за де-ескалация, но каза, че Турция има право да защити въздушно си пространство. В руския курорт Сочи, Путин заяви, че самолетът "не е бил заплаха за територията на Турция" и че операцията е била срещу Ислямска държава в планинските райони на север от сирийското пристанище Латакия.
"Днешният трагичен инцидент ще има значителни последствия за отношенията между Русия и Турция", заяви Путин след разговори с йорданския крал Абдула II. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров отмени планирано посещение в Турция.
Турция призова за извънредна сесия на НАТО, за да обсъди инцидента, но все още не е използвала задействане на членовете за колективна отбрана. "Това е сериозна ситуация", която не трябва да излезе от контрол, каза Столтенберг. Той призова за де-ескалация.
По-рано турските власти обвиниха Русия в многократни нарушения на въздушното пространство, тъй като тя стартира въздушна офанзива срещу въоръжената опозиция на Асад в края на септември. Руски самолети са нанесли удари по неислямски бунтовници, воюващи срещу Асад, включително и някои групи, които са подкрепени от САЩ и Турция. Бунтовниците са използвали BGM-71 тегличи за ракети като част от тайна програма за координирани действия между Съединените щати и техните съюзници. Междувременно САЩ подсили базата в Инджирлик.
Триенето между Анкара и Москва се увеличи от предполагаеми руски въздушни удари по сирийски села, контролирани от Туркменски с етническо малцинство и културни връзки с Турция.
Русия е извършила над 4000 въздушни удари от началото на интервенцията в Сирия, използвайки модерни и модифицирани от съветската епоха самолети. Русия има малко 32 самолети Су 24 и 16 хеликоптери в авиобазата близо Латакия, крепост на брега на Средиземно море, само на 30 мили от границата с Турция.
Последиците от инцидента могат да усложнят международната координация на борбата срещу Ислямска държава. Радикалната групировка не е поела отговорност за атентата на 13 ноември в Париж, при които загинаха най-малко 130, както и за 31 октомври - свалянето на руски пътнически самолет над полуостров Синай в Египет, при която загинаха всички 224 на борда.
Френският президент Франсоа Оланд се срещна с Обама във Вашингтон във вторник, за да обсъдят стратегии срещу ИД и прекратяване на гражданската война в Сирия. Оланд се очаква да се срещне по-късно през седмицата с Путин и други световни лидери.

Станете почитател на Класа