Путин: САЩ лъжеха Русия и целия свят за ядрената заплаха от Иран

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че САЩ са лъгали Русия и целия свят, като са говорели за ядрената заплаха от Иран, опитвайки се да оправдаят разгръщането на ПРО в Европа.

„Тези дни се проведоха първите изпитания на американската противоракетна отбрана в Европа. Какво означава това? Това означава, че когато спорехме с нашите американски партньори, сме били прави. Опитваха се за пореден път да заблудят нас и целия свят или казано съвсем просто – лъгали са", каза Путин на заседание на Международния дискусионен клуб „Валдай".

Според Путин, „въпросът не е в хипотетичната ядрена заплаха, която не е съществувала никога, а в опитите да бъде разрушен стратегическият баланс, да се промени съотношението на силите в тяхна полза по такъв начин, че не просто да доминират, а да имат възможността да диктуват волята си на всички – и на геополитическите си конкуренти и, мисля, на съюзниците си".

„Това е извънредно опасен сценарий на развитие на събитията, вреден за всички, включително по мое мнение и за самите Съединени щати", заяви руският лидер. Той поясни, че „сдържащият фактор на ядреното въоръжение започна да девалвира, като у някои дори се създаде илюзията, че при световен конфликт отново е възможно да се постигне реална победа на една от страните, без необратими и неприемливи последици за победителя, ако изобщо има такъв".

Руският президент подчерта също, че „за последния четвърт век прагът на използване на сила ясно се е понижил".

„Винаги е трудно да се води двойна игра", заяви той. „Да се обявява за борба срещу терористите и едновременно с това да се опитват да използват част от тях с цел да преместят фигурите на близкоизточната дъска в своя полза", подчерта той.

„Невъзможно е да се постигне успех в борбата с терористите, ако част от тях са използвани като таран за сваляне на неугодни режими", убеден е Путин. „После няма как да се избяга от тези терористи", каза руският президент. „Това е само илюзия, че ще могат да се справят с тях, да ги отстранят от власт, да се договорят някак", добави той.

Путин заяви, че руската антитерористична операция в Сирия има за цел да допринесе за установяването на мир там и да се нанесе превантивен удар по терористите.

Путин е убеден, че „руските военни действия ще окажат необходимото въздействие върху ситуацията в Сирия в положителен план, ще помогнат на официалните власти да създадат условия за последващи действия в сферата на политическото разрешаване на конфликта".

Путин предупреди за неуправляемата конкуренция между държавите, която може да се превърне в пагубна за света и да доведе до нов кръг от надпреварата във въоръжаването.

Руският президент отбеляза, че краят на Студената война е поставил край на идеологическата конфронтация, „но основата на споровете и геополитическите противоречия не е изчезнала".

„Всяка държава винаги е имала и ще има свои разнопосочни интереси, а развитието на световната история винаги е съпроводено с конкуренция между държавите и техните съюзи. Според мен, това е напълно естествено. Най-важното е тази конкуренция да бъде изградена в рамките на определени политически, правни и морални норми и правила. В противен случай, съперничеството и сблъсъкът на интереси е съпроводено с остри кризи и драматични сривове", посочи Путин.

Руският президент изрази увереност, че създаването на икономически блокове чрез установяване на доминиране на най-силния играч няма да направи света по-безопасен.

„Процесът на изграждане на такива структури (икономически блокове) се случва едва ли не по правилата на конспирацията. Задачата е ясна – световната икономика да се преформатира по такъв начин, че да бъде извлечена още по-голяма полза от доминирането и разпространяването на собствените стандарти за икономическо, търговско и техническо регулиране. Изграждането на икономически блокове по пътя на налагането на своите условия от страна на най-силния играч, със сигурност няма да направи света по-безопасен", заяви той.

Руският президент добави, че това „само ще постави бомба със закъснител, почва за бъдещи конфликти".

Говорейки за санкционните войни, руският Путин отбеляза, че те вече са се превърнали в реалност в днешната глобална икономика и клише в медиите. Санкциите често се използват като инструмент за нелоялната конкуренция, за да се изместят или премахнат съперниците от пазарите, добави той. Путин даде за пример глобите, с които САЩ налагат включително и на европейските компании. „В ход са измислени предлози. Строго се наказват тези, които са се осмелили да нарушат едностранните американски санкции", каза той. В частност, Путин припомни за глобата от 8,9 млрд. долара, която бе наложена на една от френските банки.

„Ще си позволя да попитам – така ли се постъпва със съюзниците? Не. Така се постъпва с васалите, които са се осмелили да действат по своя преценка. И те биват наказвани за лошото им поведение".

Станете почитател на Класа