С огъня на миналото към феникса на бъдещето

 

НТВ: …Аз си признавам, че не съм виждала прическа като вашата досега, може би само на Мария-Антоанета…

Антоанета Лазарова, БСП, кандидат за кмет на с. Гаганица: …За последен път искам в ефир да кажа, да споделя и с драгите зрители, и с вас, медиите, че ще коментирам моята прическа. Защото наистина тя не е най-важната. Бях така добра да покажа снимки на вашия екип, когато съм била на 20, когато съм била на 45 и в момента. Това е моя фризура от 45 години и аз съм свикнала с нея. Независимо от това дали някой я приема, дали я харесва или не. Аз зная, че в момента тя не е модерна. За времето си, когато започнах да я правя, тя беше наистина твърде модерна, но аз свикнах с нея. Чувствам се добре и няма да я променя, поне докато аз мога сама да си я приготвям. (…)

Първан Тошев, „Движение 21“, кандидат за кмет на Световрачане: …Целият ми съзнателен живот е преминал в обществена работа. Няма длъжност, която е била без пари в Световрачане, да не съм заемал. Като започнем от секретар на Комсомола, председател на физкултурен колектив, председател на читалище – два пъти, председател на училищно настоятелство, председател на потребителска кооперация земеделска и т.н… (Към медиите, които го иронизират заради носията.) Така не може да се говори на калпак. А требва да се вникне дълбоко – какво мислят тия хора, какви са техните намерения – и тогава ще им правят портрет. (…)

НТВ: Искахте по едно изречение на финала да кажете.

ПТ: Да. Искам да кажа на жителите на моето прекрасно село… Евентуално, ако бъда избран, на стоте дни ще излеза пред населението в Световрачане и ще им кажа какво сме направили заедно и какво остава да се направи. И ако не са съгласни и ми кажат, че съм ги подвел и съм ги излъгал, готов съм на часа да си подам оставката, да им се поклОня и да им благодаря за всичко какво са направили за мен. И да им се извиня, ако съм сбъркал. Така че ще отдам всички свои сили и умения, Световрачане да бъде образцово селище – такова каквото беше 1974 година.

НТВ: Стана малко като на предизборен митинг, г-н Тошев… Кажете, г-жо Лазарова, вие, финала от вас.

АЛ: Така. Смятам, че са необходими нови креативни идеи за да оцелее нашето село, нашето китно планинско селце, село Гаганица. И първото нещо, което трябва да се направи, е промяната. Стратегически погледнато, това е най-необходимото за момента. Има много неща, които трябва да се направят за възрастните хора, тъй като 90% от населението в Гаганица са възрастни хора. (…)

НТВ: …Благодаря и на двама ви, че бяхте тук. Желаем успех и на вашия фолклорен ансамбъл, нали така се казва, за автентични народни песни, донесохте ни и брошура, така че ви желаем успех.

АЛ: Благодаря ви, аз искам още една секунда, ако може. Искам да благодаря на нашато фолклорна група, да им пожелая много нови успехи. И да им кажа да бъдат живи и здрави, те са Златните момичета на Гаганица, които заслужават огромно уважение. Те пренасят фолклора в бъдещето. Благодаря и на моите другари от партийната организация местната за доверието, което са ми гласували. И накрая искам да призова всички – всички политици, всички държавници, всички вас, мили млади хора, които сте тук в студиото. Пренесете в бъдещето огъня от миналото, а не пепелта, за да заживеем в хубава България!

НТВ: Силен финал, благодаря ви. Поздрави на всички в Гаганица и Световрачане.

Станете почитател на Класа