Социолози: ДПС трудно ще допусне друг балансьор в политиката

В ДПС са твърдо решени да не допуснат нов балансьор в българския политически живот - постигнато бе внушението, че ГЕРБ е единственият кандидат за властта и може да я получи благодарение на партията на Доган и Местан, а не на някой друг. Тази позиция заявиха днес социолозите от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски" по време на редовния си месечен брифинг.

ДПС вече не е съгласна с ролята си на партия на малкия партньор. Това приключва и те се ориентират към партия балансьор на по-високо ниво, с повече самочувствие отпреди, отбеляза Борис Попиванов. Чрез пресконференцията от 5 юни т.г. Лютви Местан внуши, че ДПС вече не просто ще разпределя порциите на властта, а самата власт, подчерта Борис Попиванов. Основна част от удара, който партията нанесе не бе просто срещу БСП, а срещу кандидата за балансьор "България без цензура", каза той.

Бойко Борисов реши, че на крилете на банковата криза може да получи безпроблемно водеща политическа роля. Но той надцени своята намеса и допусна грешка, която ще му се напомня оттук нататък. Без да е предложил алтернатива на статуквото той щеше да получи следващото управление, можеше просто да стои и да чака. Но той реши да вземе инициативата и сбърка като настрои много хора срещу себе си, каза Попиванов. При БСП пролича, че трудно може да се угоди на хората около казуса със Сергей Станишев - ще става ли евродепутат или не, ще продължи ли да е начело на партията или не? Вътрешните борби там започнаха едва като се разбра,че той отива в крайна сметка в Брюксел. Конгрес трябва да има - въпросът е защо толкова трябва да се избързва с него. Опонентите на Станишев искат той да е скоро, незабавно, в рамките на месеца и те са главно от хора, близки до Първанов. Неговите симпатизанти се борят не за нещо друго, независимо че правят нова партия, те се борят за БСП и това ще е залога в дебатите следващите седмици, категоричен бе Попиванов.

Петър–Емил Митев отбеляза, че месец юни бе месец на ДПС, които показаха, че не са обвързани с една партия завинаги. За първи път след 2005 г. се получи не просто охлаждане, а разпад на отношенията БСП-ДПС. "България без цензура" получи измамно усещане на евроизборите, че те са новият балансьор. Новата позиция на ДПС ги опроверга, според него.

Успоредно с това равносметката от мандата на ГЕРБ като загубено време за България се подменя от тезата за загубеното време на Орешарски и то време, довело до срив, коментират социолозите. Създава се превратната представа за криза, която "после" лесно може да бъде овладяна и да даде тласък на легитимност на едно бъдещо управление на ГЕРБ. Ролята, която си е избрал Бойко Борисов е изключително изгодна за един политик: ще спаси онова, което не се нуждае от спасяване. Изглежда пред ГЕРБ има само два въпроса за решаване: С кого ще управлява и ще бъде ли, все пак, самият Борисов премиер? Това проличава и в избора на темите им: ГЕРБ се готвят наистина за власт - Борисов говори, че е спасил банковата криза, че Цветанов повече няма да е на висок пост и др.

Забравя се, обаче, една малка подробност: споменът за почти 4 г. антисоциално управление на ГЕРБ не е заличен, а само изтласкан на втори план и лесно може да се актуализира, смятат социолозите.

При БСП въпросът е дали те са пред рестарт. Макар че не се е отказал от председателския пост Станишев не ще може оперативно да ръководи партията. Това по всяка вероятност означава плавен преход към ново ръководство, контролиран в една или друга степен от досегашния лидер и с отворени врати към партньорства, които досега не са били възможни поради неприемливост на самата фигура на Станишев.

У нас не бе оценена добре ролята на сегашния лидер на БСП, за това колко много той направи за европейските социалисти, посочи Петър-Емил Митев.

Ако ние постигнем дори и един национален консенсус, който ще следваме десетилетно, това ще значи,че държавата помъдрява, подчерта Кънчо Стойчев. За банковата криза не бива да си правим илюзии- с цялата мощ на българската държава институциите постигнаха единодействие с ясен резултат. Трябва ли ни такава държава - съмнявам се, че точно такава ни е необходима. За БСП - няма да атакуваме Станишев, той си изигра ролята и трябва да си подаде оставката, каза Стойчев. Какъвто и да е той днес заема най-високия пост, който някога българин е заемал в структурите на ЕС. Не бива да се подценява този факт, но сега се оказа задържащ фактор на процесите. Да, може да остане на този пост в БСП, макар и партията да се свие до един нежелан от червените размер. Но чудовището, което може да замести БСП – майка ни жална... Дай боже да не видим какво има зад БСП наляво, а има сили, които могат да доведат до това чудовище на власт, смята Стойчев.

Станете почитател на Класа