Изборите ще се проведат на 5 октомври

Изборите ще се проведат на 5 октомври. Това решиха ГЕРБ, БСП и ДПС в рамките на политическите консултации в петък.

Както бе договорено, няколко минути след 12 часа в петък в парламента започнаха консултациите между лидерите на парламентарно представените политически сили за уточняване на дата на изборите и на последните законопроекти, които този парламент трябва да свърши, преди да се разпусне.

На консултациите дойдоха Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан. Не присъства лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който по същото време е на посещение в Москва.

Като представител на правителството дойде вицепремиерът Цветлин Йовчев, защото премиерът Пламен Орешарски е в Брюксел на срещата на върха на страните от ЕС.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков също дойде в парламентарната сграда с искането да бъде допуснат до консултациите. Никой не направи сериозен опит да го спре и той също влезе в залата.

Преди началото на консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди пред журналисти, че е за провеждане на избори в средата на септември. Мотивът му е, че разпадът в държавата бил пълен и изборите не бива да се отлагат за по-късно. Той посочи, че не го безпокои това, че предизборната кампания ще съвпадне с отпуската на хората, тъй като партиите така или иначе се готвели за избори.

По думите на Бойко Борисов цялата предизборна кампания на ГЕРБ ще има едно единствено послание - "гласувайте, за да не се налага коалиция". "Целта на ГЕРБ винаги е била максимално голяма избирателна активност, максимално голяма разлика между нас и останалите партии. Тогава може да управляваш сам, защото народът ти е казал - управлявай. Ако народът не го направи, той ти казва - иди, търси партньори", посочи лидерът на опозицията.

Той заяви, че като вижда състоянието, до което "Атака", БСП и ДПС са довели България, се надява разликата между ГЕРБ и останалите партии на изборите да е такава, че да не се налага да прави коалиция.

На въпрос как ще коментира казаното от заместника му Цветан Цветанов по отношение на ДПС и оставането им в опозиция, Борисов заяви: "Цветанов е много тежко обиден на това, което прокуратурата направи към него. Многократно съм му казвал, че когато се изказва, трябва да внимава и да не ангажира и партията с тази работа. Кой да бъде във властта и кой не - определят само българските граждани. Преди една година същото говориха за нас - да се разбие, разруши, ликвидира ГЕРБ. Практиката показа, че като си поставиш такива задачи, не може да ги изпълниш, защото не ние определяме коя партия да я има или не, а хората, които гласуват".

На влизане в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев не отговори на журналистически въпроси.

Станете почитател на Класа