Станишев: ГЕРБ нямат воля за бързи избори

ГЕРБ нямат политическа воля за провеждане на бързи избори и няма да се съобразяваме с техните условия. Този категоричен извод направи лидерът на БСП Сергей Станишев в кулоарите на Народното събрание минути, след като днешното пленарно заседание бе провалено.

Виждам много ясно, че никой друг не желае спешни избори, обясни Станишев. "Още след огласяване на моята инициатива за избори до края на юли, започнаха всички да се дърпат – на първо място ГЕРБ. Започнаха да обясняват, как не е възможно – възможно е", подчерта той и обясни, че това е въпрос на политическа воля, каквато очевидно няма в другите политически сили.

Другите политически сили не желаят спешни избори - това е ясно и видимо от техните реакции, започвайки с ГЕРБ, които една година казваха "избори сега", анализира лидерът на българските и европейските социалисти.

ББЦ също обявиха, че изборите не могат да бъдат толкова бързо, припомни Станишев. Това е въпрос на тяхна политическа позиция, но всеки трябва да знае кой е готов българските граждани да се произнесат по-бързо и кой не го желае и прави дребни политически сметки, заяви той.

Колкото по-бързо се проведат избори, токова по-добре за страната, потвърди позицията си Станишев, но даде да се разбере, че след като няма политическа воля от ГЕРБ, тогава и кабинетът не трябва да бърза. "Това означава, че няма да се поддадем на условия на ГЕРБ", категоричен бе Сергей Станишев.

След като БСП обяви, че подкрепя задължителното гласуване, опозицията се е изплашила и в момента разглежда референдума единствено като политически инструмент, който да използва в политическото говорене, коментира още Станишев. Ние държим Народното събрание да се произнесе по тези три въпроса, записани в подписката, подчерта лидерът на БСП.

ГЕРБ за пореден път показаха, че са лицемерни в самата инициатива за провеждане на референдум и в позициите, които отстояват, настоя той. Съобразно закона, подписката трябваше да бъде разгледана в Народното събрание и по инициатива на председателя, независимо от това, че не бяха събрани необходимите 500 000 подписа за задължителен референдум, тя е била вкарана в дневния ред. Това, което видяхме – очевидно от ГЕРБ реално не подкрепят тезите, зад които застават в подписката, посочи Станишев.

Лидерът на левицата подчерта, че въпросите са записани по мъгляв начин и обяви, че БСП ще държат въпросите да бъдат написани ясно, за да могат хората да вземат осъзнато решение по отношение на това за какво гласуват.

Станете почитател на Класа