Първанов: БСП за пореден път ще плати сметката за едно провалено управление

На „Позитано" твърде много са закъснели, но все пак трябва да спасят това, което е останало. Това каза президентът на България в периода 2002 – 2012 година и член на АБВ Георги Първанов в предаването „Тази сутрин" на БТВ. „Не е моя работа да се меся във вътрешните дела на БСП и да определям, кой трябва да подава оставка. Много отдавна, във всеки случай веднага след като излязох от президентската институция настоявах за дълбоки, същностни промени в БСП и левицата, които да реабилитират социалната политика, да реабилитират лявото в широкия смисъл на думата. Мисля, че на „Позитано" твърде много са закъснели, но все пак трябва да спасят това, което е останало", обясни Първанов. На въпрос, как би постъпил той на мястото на Сергей Станишев, Първанов отговори: „Дали 4 години или 4 месеца управляваш едно партийно тяло, след като резултатът от изборите е неудовлетворителен, ти трябва да поискаш вот на доверие, да дадеш оставката, за да отпушиш възможността за промяна. АБВ направи един добър ход, първа стъпка, която е предпоставка за добро представяне на парламентарните избори".
По отношение на това, дали ДПС продължава да мачка БСП, Георги Първанов коментира: „Вече едва ли ще успява да го прави, вероятно след този развод, който се очертава, БСП ще играе друга самостоятелна роля. Въпросът е, че уви на „Позитано" се поставя една ситуация, която напомня приказката „Прелъстени и изоставени". На „Позитано" за пореден път ще се плати сметката на едно провалено управление и това е голямата причина да се отиде на предсрочни избори. Отговорността винаги се носи от лидера". „Не мога да кажа дата за предсрочни избори. Датата е функция на политиката, която трябва да се свърши. От няколко дни се опитвам да обясня, че дата може да бъде и септември, и октомври, може и по-рано и да е по-късно. Въпросът е партиите да се разберат при президента за няколко важни неща – първо какво да се свърши, за да може държавата да е стабилна, да се разберат по бюджетната политика, защото едно правителство, един парламент, ще приеме бюджета, може би друг ще я реализира тази бюджетна политика.", обясни Георги Първанов.
„Задължителното гласуване е само част от механизмите, които можем да предизвикаме да накараме хората да отидат до урните. Дали ще бъде със санкции или поощрение е друг въпрос", каза още Георги Първанов.

Станете почитател на Класа